/

Het Bolsjojtheater in Moskou

Bolsjojtheater in de vroege 19e eeuw
Bolsjojtheater in de vroege 19e eeuw

Op de startpagina van Google staat maandag een afbeelding van het beroemde Bolsjojtheater in Moskou. Hiermee staat het stil bij de 240e verjaardag van het theater.

Bolsjojtheater - Google Doodle
Bolsjojtheater – Google Doodle
Het huidige theater is overigens geen 240 jaar oud. Wat vandaag wel 240 jaar geleden is, is de stichting van het bedrijf achter het theater. Prins Pyotr Vasilyevich Urusov en Michael Maddox richtten dit bedrijf op 28 maart 1776 op. Voorstellingen werden aanvankelijk gewoon in huiskamers opgevoerd. Later namen de twee mannen het Petrovka Theater in de stad over waardoor er voorstellingen in een echt theater gegeven konden worden.

Het Petrovka Theater werd in 1805 door brand verwoest. Drie jaar nadien verrees er een nieuw theater maar in 1812 werd de hele stad in brand gestoken vanwege de komst van Napoleon. Ook het gloednieuwe theater ging hierbij verloren.

Tussen 1821 en 1824 werd een nieuw theater gebouwd. In 1825 werd dit door Andrei Mikhailov ontworpen theater geopend als het Bolshoi Petrovsky Theater. Aanvankelijk werden er alleen opera’s en balletten van Russen opgevoerd, maar vanaf ongeveer 1840 waren ook buitenlanders welkom.

Tussen 2005 en 2011 werd het beroemde theater uitgebreid gerestaureerd.

Overzicht van boeken over de geschiedenis van Rusland

Bekijk meer over:

Landen, Rusland

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: