Dark
Light

Peter Carl Fabergé (1846-1920) – En zijn Fabergé-eieren

1 minuut leestijd
Fabergé ei uit 1891 - cc
Fabergé ei uit 1891 - cc

Het is woensdag 166 jaar geleden dat de beroemde Russische goudsmid Peter Carl Fabergé werd geboren. Google staat bij die gebeurtenis stil met een speciaal logo.

Doodle voor goudsmid Peter Carl Fabergé
Het bekende logo van Google wordt op speciale dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 166ste geboortedag van Peter Carl Fabergé (1846-1920) is het traditionele logo woensdag vervangen door enkele afbeeldingen van zogenaamde Fabergé-eieren.

Peter Carl Fabergé werd op 30 mei 1846 geboren in Sint-Petersburg als zoon van de juwelier Gustav Fabergé en diens Deense echtgenote, Charlotte Junstedt. Het beroemde Huis van Fabergé was enkele jaren eerder door zijn vader geopend. Na een opleiding in Dresden en Frankfurt nam Peter Carl het atelier van zijn vader in 1870 over.

Hofleverancier van de tsaar

Fabergé werd hofleverancier van de Russische tsaar. In zijn opdracht maakte hij onder meer de beroemde met juwelen bezette eieren. De tsaar gaf deze eieren aan zijn vrouw kado. Peter Carl Fabergé maakte in totaal vijftig van deze naar hem vernoemde eieren.

Fabergé-ei (CC BY-SA 3.0 - Stan Shebs - wiki)
Fabergé-ei (CC BY-SA 3.0 – Stan Shebs – wiki)
Het eerste Fabergé-ei werd in 1885 gemaakt voor tsarina Maria Fjodorovna. Dit ei, getiteld eerste kippenei (First Hen Egg), ziet er aan de buitenkant uit als een normaal ei, maar is gemaakt van goud met daaroverheen een mat wit emaille. Het ei kan in twee helften gesplitst worden en bevat een dooier van gepolijst goud. Die dooier kan op zijn beurt ook weer geopend worden en bevat een kleine kip, met robijntjes als ogen.

Uniek

Alle Fabergé-eieren zijn uniek, ze hebben allemaal een eigen decoratie en zijn gemaakt van waardevolle materialen als goud, platina en edelstenen. Na de Russische revolutie viel de verzameling uiteen. Sommigen raakten zelfs kwijt. Vijf van de eieren zijn in bezit van de Britse koningin Elizabeth II.

Korte video over de Fabergé-eieren

×