Week van de koloniale geschiedenis

Borstbeeld keizer Wilhelm II besmeurd

Het borstbeeld van de Duitse keizer Wilhelm II bij Huis Doorn is door onbekenden besmeurd met loodmenie. Dat meldt RTV Utrecht.

Het beeld staat bij het huis dat de Duitse keizer van 1920 tot zijn dood in 1941 bewoonde. Volgens een conservator van Huis Doorn gaat het lastig worden om het beeld weer schoon te krijgen omdat loodmenie een zeer sterk middel is. Wie het beeld besmeurd heeft is nog niet bekend.

De Duitse keizer Wilhelm II week in 1918 op advies van zijn generaals uit naar Nederland. De keizer ontvluchtte zijn land omdat de Eerste Wereldoorlog voor Duitsland ongunstig verliep en in Berlijn een revolutie uitbrak. De geallieerden wilden Wilhelm II bovendien vervolgen als oorlogsmisdadiger. De keizer week daarom uit naar het neutrale Nederland.

Vanaf 1920 woonde hij in Huis Doorn. In het park rond Huis Doorn bevindt zich het mausoleum waar de keizer gebalsemd ligt opgebaard. Dit mausoleum is onlangs opgeknapt.

- advertentie -

Boek: Wilhelm II – De laatste Duitse Keizer

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: