Dark
Light

Borstbeeld keizer Wilhelm II besmeurd

Auteur:
1 minuut leestijd
Buste van Wilhelm II met daarachter Huis Doorn (Historiek)
Buste van Wilhelm II met daarachter Huis Doorn (Historiek)

Het borstbeeld van de Duitse keizer Wilhelm II bij Huis Doorn is door onbekenden besmeurd met loodmenie. Dat meldt RTV Utrecht.

Het beeld staat bij het huis dat de Duitse keizer van 1920 tot zijn dood in 1941 bewoonde. Volgens een conservator van Huis Doorn gaat het lastig worden om het beeld weer schoon te krijgen omdat loodmenie een zeer sterk middel is. Wie het beeld besmeurd heeft is nog niet bekend.

De Duitse keizer Wilhelm II week in 1918 op advies van zijn generaals uit naar Nederland. De keizer ontvluchtte zijn land omdat de Eerste Wereldoorlog voor Duitsland ongunstig verliep en in Berlijn een revolutie uitbrak. De geallieerden wilden Wilhelm II bovendien vervolgen als oorlogsmisdadiger. De keizer week daarom uit naar het neutrale Nederland.

Vanaf 1920 woonde hij in Huis Doorn. In het park rond Huis Doorn bevindt zich het mausoleum waar de keizer gebalsemd ligt opgebaard. Dit mausoleum is onlangs opgeknapt.

Boek: Wilhelm II – De laatste Duitse Keizer

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×