Vanuit Huis Doorn maakte de voormalige keizer Wilhelm II de opmars van de nazi’s in Duitsland mee. In 1931 en 1932 bracht niemand minder dan de toekomstige nazibons Hermann Göring een bezoek aan Huis Doorn. Deze gaf de indruk wel iets te voelen voor een herstel van het Duitse keizerrijk.
Museum Huis Doorn heeft de historische dienstvertrekken die zich tijdens de ballingschap van Wilhelm II op de zolder van Huis Doorn bevonden in oude glorie hersteld. Vanaf juli zijn deze personeelsvertrekken te bezoeken via een special tour.
Museum Huis Doorn heeft deze week een gratis online educatief platform over de Eerste Wereldoorlog gelanceerd. Via de website kan een volledig digitaal en interactief educatief programma gevolgd worden.
Museum Huis Doorn breidt de museale opstelling uit. Vanaf het voorjaar van 2020 zullen zeven dienstvertrekken uit de keizerlijke bewoningstijd voor het publiek te zien zijn. Deze vertrekken bevinden zich op de zolder van Huis Doorn.
Op 11 november 2018 is het exact 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Ter gelegenheid hiervan is in Museum Huis Doorn tot en met 27 januari 2019 de tijdelijke expositie ‘Verzet en verdriet in beeld’ te bezichtigen, die op 24 augustus geopend werd door prinses Beatrix. Aan de hand van het werk van Nederlandse
In Huis Doorn, waar de Duitse ex-keizer Wilhelm II van 1920 tot 1941 woonde, hangen nu spotprenten waarop de draak gestoken wordt met de monarch en zijn leger.
In Doorn wordt vrijdag een stripboek gepresenteerd over Wilhelm II, de Duitse keizer die aan het eind van de Eerste Wereldoorlog naar Nederland vluchtte.
Het vorig jaar verschenen 'Wilhelm II in Nederland. 1918-1941' schetst een helder beeld van de gecompliceerde persoonlijkheid van de Duitse keizer.
Op 4 juni 1941 overleed de voormalige Duitse keizer Wilhelm II. Het was niet in één van zijn enorme paleizen in Berlijn of Potsdam waar hij zijn laatste adem uitblies, maar in een voor zijn doen bescheiden landhuis in Doorn aan de rand van de Utrechtse heuvelrug.
Sigurd von Ilsemann, de vleugeladjudant van keizer Wilhelm II, bleef tijdens de ballingschap Wilhelms steun en toeverlaat. Met Pruisisch plichtsbesef maakt Ilsemann notities van Wilhelms denken en doen.
Wilhelm II is de geschiedenisboeken ingegaan als de laatste keizer in Europa. Een expositie bij Paleis Het Loo belicht zijn roerige leven, van gloriejaren tot troonsafstand.
Landhuis Huis Doorn is met name bekend doordat de Duitse keizer Wilhelm II het huis van 1920 tot zijn dood in 1941 bewoonde.
Begin volgend jaar verschijnt bij uitgeverij Lannoo in België het boek “Het proces tegen Wilhelm II. Een studie naar de houdbaarheid van de in het Verdrag van Versailles opgenomen aanklachten tegen de Duitse keizer Wilhelm II door de geallieerden”.
Al bij zijn geboorte was Wilhelm II (1859-1941) voorbestemd om heerser te worden van het steeds machtiger wordende Duitse Rijk.
De werkzaamheden starten in de tweede helft van 2015 en duren ongeveer zes jaar. Er is 2,8 miljoen euro voor uitgetrokken.
Het project, dat is ontwikkeld door Landschap Erfgoed Utrecht, is bedoeld voor leerlingen van de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
Huis Doorn won de prijs in de categorie 'bijzondere inzet' en De Hallen in de categorie 'conservatie'.
In de bodem rondom Huis Doorn, het voormalige woonhuis van de Duitse keizer Wilhelm II, zijn resten ontdekt van bouwactiviteiten uit de tweede helft van de vijftiende eeuw.
Acht Utrechtse erfgoedinstellingen, waaronder Museum Huis Doorn en het Belgenmonument in Amersfoort, hebben zich verenigd in het programma Utrecht Plaatsen van Herinnering.
De keizer had op het laatste meer vijanden dan vrienden. Maar zijn teckels Hexe, Erdmann, Dachs, Liesel en Senta blijven hem al die jaren trouw.
Tijdens de opening van de Maand van de Geschiedenis is woensdag bij Huis Doorn de nieuwe website EersteWereldoorlog.nu gelanceerd. Dit digitale platform is opgericht om de komende vier jaar te fungeren als het centrale punt in de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Nederland.