Week van de koloniale geschiedenis

Opknapbeurt voor mausoleum keizer Wilhelm II

Het mausoleum van de Duitse keizer Wilhelm II in Doorn krijgt een opknapbeurt. Het is voor het eerst sinds de dood van Wilhelm II in 1941 dat het mausoleum wordt gerestaureerd.

Mausoleum naast Huis Doorn – Foto: Historiek
De Duitse keizer Wilhelm II week in 1918 op advies van zijn generaals uit naar Nederland. De keizer ontvluchtte zijn land omdat de Eerste Wereldoorlog voor Duitsland ongunstig verliep en in Berlijn een revolutie uitbrak. De geallieerden wilden Wilhelm II bovendien vervolgen als oorlogsmisdadiger. De keizer week daarom uit naar het neutrale Nederland.

Eind november 1918 tekende hij in kasteel Amerongen zijn troonsafstand. Tot 1920 woonde Wilhelm II in Amerongen, toen week hij uit naar Huis Doorn waar hij tot zijn dood in 1941 zou blijven wonen. In het park rond Huis Doorn bevindt zich het mausoleum waar de keizer gebalsemd ligt opgebaard.

Dit mausoleum krijgt nu dus een opknapbeurt. De restauratie wordt uitgevoerd door de Rijksgebouwendienst. Ook Huis Doorn wordt onder handen genomen. De voormalige woonvertrekken van de keizer worden één voor één opgeknapt. Buiten worden de vensters en ruiten vervangen, de kozijnen geverfd en ook wordt het metselwerk hersteld. Het in Huis Doorn gevestigde museum blijft tijdens de restauratie geopend voor het publiek.

- advertentie -

Boek: Wilhelm II – De laatste Duitse Keizer

De begrafenis van Wilhelm II

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: