Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Britse loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog blootgelegd

1 minuut leestijd
Britse loopgraaf bij Ieper (Onroerend Erfgoed)
Britse loopgraaf bij Ieper (Onroerend Erfgoed)

Bij rioleringswerken in de omgeving van Ieper zijn de resten van een Britse loopgraaf blootgelegd. Archeologen vonden er verschillende objecten, waaronder vier geweren en medisch materiaal.

De dienst Onroerend Erfgoed heeft dat bekendgemaakt. De gevonden loopgraaf is bijna vijftig meter lang en heeft enkele traversen en zogenaamde A-frames, kaders in de vorm van omgekeerde A, waar loopplanken op rusten. De buitenkanten van de loopgraaf blijkt tijdens de oorlog te zijn beslagen met metalen golfplaten.

Vermoed wordt dat het om de Monmouth/Admiral’s Trench uit 1916 gaat. Helemaal zeker is dit echter niet. Mogelijk is de loopgraaf nog ouder.

Lee Enfieldgeweren

Een van de gevonden geweren (Onroerend Erfgoed)
Een van de gevonden geweren (Onroerend Erfgoed)
Volgens de archeologen is het materiaal dat in de loopgraaf werd gevonden, uitzonderlijk goed geconserveerd. De onderzoekers stuitten onder meer op vier Lee Enfieldgeweren, ingepakt medisch materiaal, conservenblikken en elektrische lampen. De vondsten zijn allemaal opgeslagen in een loods van Onroerend Erfgoed.

Overzicht van boeken over de Eerste Wereldoorlog

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.278 actieve abonnees

"Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief."

Meer informatie

Volg ons: