////

Britse loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog blootgelegd

Britse loopgraaf bij Ieper (Onroerend Erfgoed)
Britse loopgraaf bij Ieper (Onroerend Erfgoed)

Bij rioleringswerken in de omgeving van Ieper zijn de resten van een Britse loopgraaf blootgelegd. Archeologen vonden er verschillende objecten, waaronder vier geweren en medisch materiaal.

De dienst Onroerend Erfgoed heeft dat bekendgemaakt. De gevonden loopgraaf is bijna vijftig meter lang en heeft enkele traversen en zogenaamde A-frames, kaders in de vorm van omgekeerde A, waar loopplanken op rusten. De buitenkanten van de loopgraaf blijkt tijdens de oorlog te zijn beslagen met metalen golfplaten.

Vermoed wordt dat het om de Monmouth/Admiral’s Trench uit 1916 gaat. Helemaal zeker is dit echter niet. Mogelijk is de loopgraaf nog ouder.

Lee Enfieldgeweren

Een van de gevonden geweren (Onroerend Erfgoed)
Een van de gevonden geweren (Onroerend Erfgoed)
Volgens de archeologen is het materiaal dat in de loopgraaf werd gevonden, uitzonderlijk goed geconserveerd. De onderzoekers stuitten onder meer op vier Lee Enfieldgeweren, ingepakt medisch materiaal, conservenblikken en elektrische lampen. De vondsten zijn allemaal opgeslagen in een loods van Onroerend Erfgoed.

Overzicht van boeken over de Eerste Wereldoorlog

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: