Dark
Light

De Caesarsalade, naar wie is die vernoemd?

Niet naar Julius Caesar in ieder geval…
Auteur:
1 minuut leestijd
Caesarsalade (CC0 - adoproducciones - Pixabay)
Caesarsalade (CC0 - adoproducciones - Pixabay)

De Caesarsalade behoort tot de populairste salades van deze tijd. Een wijdverspreid misverstand is dat de salade is vernoemd naar de Romeinse veldheer Julius Caesar. Maar naar wie is de salade dan wel vernoemd?

Caesar Cardini (Publiek Domein - wiki)
Caesar Cardini (Publiek Domein – wiki)
Naamgever van de salade is de Italiaans-Amerikaan kok Caesar Cardini (1896-1956). Deze kok had verschillende restaurants in Mexico en de Verenigde Staten. Zijn dochter vermeldde ooit dat haar vader de beroemde Caesarsalade in 1924 maakte, toen een van zijn restaurants vanwege de viering van Independence Day (4 juli) plotseling overspoeld werd door toeristen. Cardini – sommige bronnen geven de credits aan zijn koks – maakte vervolgens een salade van de spullen die toevallig voorhanden waren in het restaurant. De eerste Caesarsalade bevatte de volgende ingrediënten:

bindsla, croutons, knoflook, parmezaanse kaas, een hardgekookt ei, worcestersaus, olijfolie en citroensap.

De salade werd een groot succes. En doordat verschillende sterren in Hollywood fan werden van de Caesarsalade, raakte de salade nog bekender. Tegenwoordig is de salade wereldwijd in allerhande restaurants te verkrijgen. Vaak zijn er nog wel extra ingrediënten toegevoegd, zoals bijvoorbeeld mosterd, tomaat, kipfilet, ansjovis, mayonaise of avocado.

Ook interessant: Wat is een huzarenstukje?
…en: Achtergrond van de Waldorfsalade van John Jacob Astor (uit Waldorf)

Caesarsalade volgens televisiekok Jamie Oliver:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×