Dark
Light

De Waldorfsalade van John Jacob Astor (uit Waldorf)

Geschiedenis met een Smaakje
Auteur:
1 minuut leestijd
Een Waldorfsalade (wiki - cc)
Een Waldorfsalade (wiki - cc)

Iedereen kent de vraag “wat eten wij vandaag” En het antwoord is meestal: “een soepje, aardappelen, vlees en groente en een toetje”. De werkelijkheid is vaak grappiger. Want ook al staan wij er niet bij stil, met een bintje, een chateaubriand met bismarckgarnituur en een pêche melba verorberen wij in feite een bord met beroemdheden.

In deze rubriek worden de achtergrondverhalen van diverse culinaire woordmakers beschreven.

John Jacob Astor-Waldorfsalade

John Jacob Astor © Henk Boudewijns – Illustratie Guus Ong
John Jacob Astor © Henk Boudewijns – Illustratie Guus Ong
De Waldorfsalade werd in 1894 gecreëerd in het nieuwe Waldorf Astoria Hotel in New York. Dit hotel was geopend door John Jacob Astor (1763-1848), een eenvoudige slagerszoon uit het dorpje Waldorf bij Heidelberg in Duitsland. Toen Astor in 1848 stierf was hij veruit de rijkste man van de Verenigde Staten.

Door speculatie bezat Astor het grootste deel van de gronden van New York en de huizen, die daarop stonden. De bijnaam van zijn zoon en opvolger was dan ook de “huisbaas van New York”. John Astor gold als hardvochtig tegenover de duizenden huurders, vaak arme pas geïmmigreerde Europeanen. De vrek liet in zijn testament ook nog nauwelijks iets aan een goed doel na. In 1828 kocht Astor voor honderdduizend dollar het mooiste hotel van New York. Maar hij wilde meer, namelijk het grootste en chicste hotel van Amerika. Op 4 juli 1834 werd de eerste steen van dit Astor huis gelegd.

Zwitserse chef

In 1894 werd de Zwitserse chef Oscar Tshirsky in het nieuwe Waldorf Hotel aangesteld als meester kok. Culinair-historici geven hem de eer de waldorfsalade te hebben bedacht, die de specialiteit van het hotel werd. Een waldorfsalade is een salade van selderij, appel, rozijnen, walnoten, mayonaise en war citroensap. Astor stierf, op 29 maart 1848, vijfentachtig jaar oud.

www.buistbelevingsprojecten.nl

Boek: The Waldorf Astoria Bar Book

“I Want a Waldorf Salad!”

Beoordeel dit bericht

Score: van 5 ()

Vertel ons hoe we dit bericht kunnen verbeteren:

Drs Girbe Buist (1955) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na een korte loopbaan in de Volwasseneneducatie werkte hij 25 jaar als adviseur erfgoed bij de Stichting Kunst & Cultuur Overijssel. Eigenaar van het bureau Buistbelevingsprojecten, freelancejournalist en gids. Schrijft boeken en artikelen over regionale geschiedenis en immaterieel erfgoed.

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×