Dark
Light

Chopin leed mogelijk aan epilepsie

Auteur:
1 minuut leestijd

De Poolse componist Fréderic Chopin (1810-1849) had tijdens zijn korte leven geregeld last van hallucinaties. Volgens twee Spaanse wetenschappers werden die mogelijk veroorzaakt door epilepsie.

In zijn relatief korte leven had Chopin geregeld te kampen met een opkomende tuberculose. Chopin had een zwakke gezondheid. In 1849 overleed hij op 39-jarige leeftijd. Bekend is dat Chopin in de periodes dat hij er lichamelijk slecht aan toe was geregeld hallucineerde. Zijn partner, George Sand (1804-1876) beschreef verschillende van die aanvallen op een romantische manier. Volgens twee Spaanse neurologen was er echter weinig romantisch aan. Volgens hen leed de componist waarschijnlijk aan epilepsie.

De hallucinaties van Chopin waren meestal kort maar hevig. In een brief aan de dochter van George Sand verklaarde hij eens waarom hij in 1848 plotseling en onverwachts een optreden afbrak. Chopin meldde dat hij wezens had gezien die hem vervolgens dwongen de concertzaal te verlaten.

De wetenschappers, Manuel Vazquez Caruncho en Francisco Branas Fernandez , hebben hun bevindingen beschreven in het wetenschappelijke blad Medical Humanities. Volgens hen is het onmogelijk om nu nog een definitieve diagnose te stellen. Ze achten het echter wel waarschijnlijk dat Chopins artsen bij het stellen van een diagnose epilepsie over het hoofd hebben gezien. En juiste die ziekte is volgens hen waarschijnlijk de oorzaak van Chopins hallucinaties.

De artsen vinden het niet waarschijnlijk dat de hallucinaties veroorzaakt werden door bijvoorbeeld schizofrenie. Bij hallucinaties die door die ziekte veroorzaakt worden horen patiënten namelijk ook vaak stemmen en daar had Chopin geen last. Ook migraine sluiten de arsten uit. Hallucinaties als gevolg van die aandoening duren namelijk vaak vrij lang en Chopins hallucinaties waren relatief kort.

Bekend is dat Chopin zo nu en dan laudanum gebruikte om tot rust te komen. Deze opium bevattende wijn kan volgens de wetenschappers ook niet de oorzaak zijn van de hallucinaties die door Chopin en zijn geliefde George Sand zijn beschreven. Chopin had namelijk ook al visioenen voordat hij dit verdovende middel ging gebruiken.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×