Concertgebouw de Doelen is rijksmonument

Nederland is een rijksmonument rijker. Vandaag krijgt concert de Doelen in Rotterdam officieel het rijksmonumentenbordje overhandigd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

De Doelen viert dit culturele seizoen zijn 50-jarig jubileum. Het concert- en congresgebouw in Rotterdam opende in 1966 de deuren. Het werd ontworpen door de Rotterdamse architecten E.H. en H.M. Kraaijvanger en R.H. Fledderus.

Na het Concertgebouw in Amsterdam is de Doelen het best bezochte concertgebouw van Nederland. Het gebouw bevat vier zalen met aparte ingangen en faciliteiten.

Markering in de wederopbouw

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ziet de Doelen als ‘tijdloze tempel voor de muzen en als een van de toppers van de wederopbouwperiode (1940-1965)’. De gemeente Rotterdam kan zich goed vinden in de toekenning van de monumentenstatus. Volgens wethouder Pex Langenberg is de Doelen een belangrijke markering in de wederopbouw van de stad Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog.

- advertentie -

Nederland heeft in totaal bijna 62.000 rijksmonumenten; dit zijn gebouwen of andere objecten die om hun nationale cultuurhistorische waarde door de rijksoverheid zijn aangewezen als beschermd monument.

Boek: Rotterdam in de wederopbouw

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: