Dark
Light

Gia Carangi (1960-1986) – ’s Werelds eerste ‘supermodel’

Stierf een tragische dood…
Auteur:
1 minuut leestijd
Fotostudio (CC0 - Pixabay - CarlosAlcazar)
Fotostudio (CC0 - Pixabay - CarlosAlcazar)

Algemeen wordt het model Gia Carangi (1960-1986) beschouwd als het eerste supermodel uit de moderne geschiedenis. Toen Cindy Crawford bekendheid verwierf als model werd ze aanvankelijk ‘Baby Gia’ genoemd, omdat ze op Carangi leek.

Carangi stierf op slechts 26-jarige leeftijd – net een jaar te vroeg om tot de Club van 27 toe te treden – aan de ziekte AIDS die ook de levens opeiste van bekende persoonlijkheden als Queen-zanger Freddie Mercury, acteur Anthony Perkins en de pianist-artiest Liberace. Maar wie was supermodel Carangi eigenlijk? Een korte biografie.

Jeugd en hoogtijdagen van Gia Carangi

Gia Maria Carangi werd geboren op 29 januari 1960 in Philadelphia, Pennsylvania. In de jaren 1970 brak ze door in de modellenwereld in New York City. De hoogtijdagen van haar modellenbestaan beleefde Gia Carangi eind jaren 1970 en beginjaren 1980. Ze prijkte op de covers van de grootste glamourbladen van die tijd, zoals Cosmopolitan. Carangi had volgens modellenspotters een ‘magische uitstraling’ en stond mondiaal bekend als supermodel. Een van de redenen dat Carangi zo populair werd, had te maken met het feit dat modellen – denk aan Marilyn Monroe – tot die tijd overwegend lichtblond waren. Carangi was donkerblond en viel daarmee op.

https://www.youtube.com/watch?v=1qyaZjb7Ntk

Overleden aan AIDS

Carangi was nog maar 25 jaar, toen ze in 1985 gediagnosticeerd werd met het hiv-virus. Ze had dit virus opgelopen door haar veelvuldige drugsgebruik, waarbij met name heroïne een van haar favoriete drugs was. Op 18 november 1986 overleed ze in haar geboortestad Philadelphia aan de ziekte AIDS.

In 1998 kwam er een film uit over het leven van Gia Carangi, getiteld Gia, met in de hoofdrol niemand minder dan Angelina Jolie.

Lees ook: Marilyn Monroe: fotomodel en sekssymbool
Boek: Hollywood Boulevard – Een eeuw filmsterren

Bronnen

Internet
-https://www.thefamouspeople.com/profiles/gia-carangi-8149.php
-https://www.ranker.com/list/life-of-gia-carangi/katia-kleyman
-https://nl.wikipedia.org/wiki/Gia_Marie_Carangi
-https://allthatsinteresting.com/gia-carangi

×