Dark
Light

Maria Sibylla Merian (1647-1717) – Kunstenares en biologe

2 minuten leestijd
Portret van Maria Sibylla Merian op een bankbriefje van 500DM
Portret van Maria Sibylla Merian op een bankbriefje van 500DM

Het is dinsdag precies 366 jaar geleden dat de Duitse schilderes en biologe Maria Sibylla Merian werd geboren. Zij werd onder meer beroemd door haar gekleurde tekeningen van rupsen en vlinders. Deze werken waren niet alleen mooi gemaakt, ze waren ook wetenschappelijk zeer interessant.

Doodle voor kunstenares en biologe Maria Sibylla Merian
Het bekende logo van Google wordt op bijzondere dagen soms vervangen door zogenaamde Google Doodles, bijzondere Google-logo’s. Ter gelegenheid van de 366ste geboortedag van Anna Maria Sibylla Merian (1647 -1717) is het traditionele logo dinsdag vervangen door een aantal entomologische tekeningen.

Maria Sibylla Merian werd op 2 april 1647 geboren in Frankfurt en groeide op in een kunstenaarsmilieu. Haar vader, Matthäus der Ältere, was graveur en had een uitgeversbedrijf. De biologische vader van Maria overleed echter al toen zij drie jaar was. Maria´s moeder trouwde enige tijd later met de Nederlandse bloemenschilder en kunsthandelaar (1614-1681). Van deze stiefvader leerde Maria Sibylla de beginselen van de teken- en schilderkunst.

De Duitse was met name geïnteresseerd in het tekenen en schilderen van bloemen en insecten. Tijdens haar werk bestudeerde ze deze dieren als een wetenschapster. Veel van de vlinders in haar boeken zijn dan ook nog steeds te determineren.

Tekening van Maria Sybilla Merian (detail)

De kunstenares en biologe trouwde met schilder-architect Andreas Graff. Dit huwelijk was echter niet erg gelukkig. In 1685 brak ze met haar echtgenoot en trok ze naar de labadistengemeenschap Waltha State in het Friese Wieuwerd. Haar halfbroer Caspar Merian (1627-1686) had zich ongeveer acht jaar eerder al bij deze religieuze commune aangesloten. Gedurende haar verblijf op Waltha State kon Merian haar werk slechts beperkt voortzetten. Ze werkte in deze periode wel aan wat haar ‘kruidenserie’ zou gaan heten.

Metamorfose van tropische insecten

Maria Sibylla Merian - Afb: historici.nl
Maria Sibylla Merian – Afb: historici.nl
In de zomer van 1691 verliet Merian de labadistengemeente en verhuisde naar Amsterdam. Ze begon daar een handel in geprepareerde insecten en hervatte haar natuurhistorisch onderzoek. Eind zeventiende eeuw reisde ze, samen met haar jongste dochter Dorothea Maria Graff, naar Suriname. De biologe deed hier onder meer onderzoek naar de metamorfose van tropische insecten.

Vandaag de dag is Maria Sibylla Merian nog altijd erg beroemd. In Duitsland was haar beeltenis ooit te vinden op het bankbiljet van 500 Mark en vanwege haar band met Nederland is de onderzoekster en kunstenares ook opgenomen in het onlangs verschenen standaardwerk 1001 Vrouwen, over vrouwen die een belangrijke rol speelden in de Nederlandse geschiedenis. En dinsdag staat de startpagina van zoekmachine Google dus wereldwijd in het teken van haar geboortedag.

Boek: 1001 Vrouwen

×