Dark
Light

Eerste onderzeeër voer in 1958 onder de Noordpool door

Maar de “USS Nautilus” had nog meer primeurs
1 minuut leestijd
USS Nautilus
USS Nautilus (CC BY-SA 3.0 - Victor-ny - wiki)

Op 3 augustus 1958 was de Amerikaanse onderzeeër de USS Nautilus de eerste duikboot die de Noordpool bereikte. De bemanning van de Nautilus voer hierbij onder de ijslaag van de Noordpool door. Maar de Nautilus had als onderzeeboot nog meer interessante primeurs te bieden. Wat maakte dit vaartuig zo speciaal?

Aangedreven door kernenergie

Lancering van de USS Nautilus
Lancering van de USS Nautilus (Publiek Domein – wiki)
De USS Nautilus, die op 21 januari 1954 door de vrouw van Dwight D. Eisenhower te water gelaten werd in de Thames-rivier in Connecticut, was de eerste duikboot uit de geschiedenis die met kernenergie aangedreven werd. Tot die tijd had elke onderzeeboot een dieselelektrische aandrijving. De USS Nautilus was, anders dan eerdere onderzeeërs, razendsnel. Het schip haalde onder water qua topsnelheid maar liefst 20 knopen, omgerekend 37 kilometer per uur. De Nautilus was verder in staat om wekenlang onder water te blijven en onopvallend vijandelijke oorlogsschepen te achtervolgen en uit te schakelen. Een revolutionaire onderzeeboot dus, die de koers van de maritieme geschiedenis zou veranderen.

Er werden na de oplevering van de duikboot verschillende testen met de Nautilus gedaan, waarbij allerlei records gebroken werden. Zo bleek dat de toenmalige technologie in vliegtuigen en radarsystemen niet in staat was om de Nautilus te pakken te krijgen. Het schip bleek onzichtbaar te zijn voor de toen in gebruik zijnde radarsystemen.

De Nautilus gaat naar een museum

In 1980 nam de Amerikaanse marine de Nautilus uit de vaart. Twee jaar merkte het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken de Nautilus aan als National Historic Landmark, als een nationaal historisch monument. De Nautilus staat nu in het Submarine Force Museum in Groton, Connecticut.

USS Nautilus, ca. 1965
USS Nautilus, ca. 1965 (Publiek Domein – wiki)

Boek: Geïllustreerde duikboten encyclopedie

Bronnen

Internet
-https://www.history.com/this-day-in-history/uss-nautilus-commissioned
-https://www.ussnautilus.org/history-of-uss-nautilus/
-https://www.history.navy.mil/browse-by-topic/ships/submarines/uss-nautilus.html

×