Dark
Light

‘Dat is (geen) klein bier’ – Herkomst en betekenis

Auteur:
1 minuut leestijd
Bier
Bier (CC0 - Pixabay - DesignDrawArtes)

‘Dat is klein bier’ is een uitdrukking die wordt gebruikt om aan te geven dat iets niet belangrijk is of weinig waarde heeft. De uitdrukking vindt zijn oorsprong in de bierbrouwerij, waar de benaming ‘klein bier’ van oudsher gebruikt wordt voor waterig bier met een mindere kwaliteit en een lager alcoholgehalte.

Dit soort bier werd vroeger gemaakt van de naspoelvloeistof van de zogeheten wort. De uitdrukking komt ook in ontkennende vorm voor om aan te geven dat iets juist wel belangrijk is of veel waarde heeft. Dan zegt men dus ‘dat is geen klein bier’. De uitdrukkingen zijn vrij algemeen bekend. Ook in de media komen we de zegswijze geregeld tegen. Zo kopte het regionale dagblad Gooi- en Eemlander eind 2022 bijvoorbeeld:

Topstuk duikt op in Londen. 17e-eeuws schilderij met stadsgezicht op Weesp brengt 2 ton op. ‘Geen klein bier’

Boek: Bier! Geschiedenis van een volksdrank

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (49.599 actieve abonnees)

"Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'."

Steun ons ook