De politieke jenevercrisis (1960)

Het komt tegenwoordig nog maar zelden voor dat een politicus het verwijt krijgt te veel te drinken. De alcoholconsumptie in politiek Den Haag geeft daartoe weinig aanleiding. Enkele tientallen jaren geleden was dat heel anders. Op het Binnenhof werd het ene kelkje na het andere achterover gekieperd.

Onderzoek naar drie eeuwen wijn in Nederland

De Nederlandse wijnhandel was een belangrijke economische steunpilaar ten tijde van de Republiek (1588-1795) en verleende door de hoge inkomsten aan een groot aantal inwoners voorspoed en politieke invloed. De inkomsten uit belasting op wijnconsumptie en -import verzorgde de financiering van onder meer oorlogen, weeshuizen en publieke gebouwen.

Vrouwen brouwen al sinds mensenheugenis bier

Bier, een mannenzaak? Vergeet het maar. In het verleden waren het veelal vrouwen die dat dorstlessende sap bekokstoofden. Bierbrouwerij is de evolutie van huisvlijt naar big business en daarom werden vrouwen gedemoniseerd.

Drooglegging van Amerika (1920-1933)

De Drooglegging in Amerika. Tussen 1920 en 1933 reguleerde de Amerikaanse overheid het gebruik van alcoholische dranken, door de productie en verkoop volledig te verbieden.

Wie dronk het eerste biertje? (15.000 jaar geleden)

Bier wordt wel omschreven als simpelweg rotte pap. Het recept om pap in bier te veranderen is simpel: je hebt er alleen tijd, warmte en een gist voor nodig, die de suikers in het graan omzet in alcohol en koolstofdioxide.

Een geschiedenis van bier & pils

De alcoholhoudende drank bier – ook wel bekend als de goudgele rakker, opgewonden appelsap, natte klets, Bierella of Spa Goud – is al duizenden jaren oud. Hoe is bier ontstaan? In dit artikel lees je alles over de geschiedenis van gerstenat, pils, de glazen boterham, ofwel bier.

Aan Bacchus offeren – Betekenis van de uitdrukking

Als iemand een grote hoeveelheid alcohol tot zich neemt, wordt wel eens gezegd dat deze persoon een offer aan Bacchus brengt. In de Romeinse mythologie staat Bacchus bekend als de god van de wijn, de roes, dronkenschap en vreugde.

Een kater hebben – Herkomst van de uitdrukking

Wie teveel gedronken heeft, loopt de kans de volgende ochtend wakker te worden met een kater. De kans is echter klein dat de ongelukkige de dag na de dronkenschap een onbekende kater door het huis ziet lopen. Waar komt die spreekwoordelijke kater dan vandaan?

Punch, kandeel en clairet. Drankjes uit de 18e eeuw

Behalve eten moet een mens ook drinken. Sterker nog: vocht is om te overleven belangrijker dan vast voedsel. Door de eeuwen heen heeft de mens zijn dorst met heel wat verschillende dranken gelest. Met water, bier, wijn, sterkere dranken. Met fruitsappen, melk, koffie en thee.

Morgenwijnen. Een stevig elf-uurtje

Al twintig eeuwen lang hebben Nederlanders een innige band met wijn. Zelfs ’s morgens dronken degenen die het konden betalen wijn, nog tot in de twintigste eeuw.

Ranja met een rietje – Een Groningse uitvinding

Limonadesiroop die aangelengd wordt met water noemen we doorgaans ‘ranja’. Vrij onbekend is dat ‘ranja’ eigenlijk een merknaam is. Begin jaren twintig van de vorige eeuw werd het drankje voor het eerst gemaakt door David Polak, van de Groningse CP-fabriek.

Lid zijn van de blauwe knoop

Wie op oudejaarsnacht te diep in het glaasje heeft gekeken, belooft zichzelf op de eerste januari mogelijk “nooit meer een druppel alcohol te drinken”. Hij of zij wordt dan lid van de blauwe knoop.