De Aziatische olifant Hansken was in de zeventiende eeuw een enorme bezienswaardigheid. Het dier werd in 1632 vanuit Azië naar de Nederlanden verscheept, als geschenk voor prins Frederik Hendrik. Hierna reisde ze langs jaarmarkten, kermissen en tentoonstelling in binnen- en buitenland. Ook Rembrandt was onder de indruk.
Amusement is niet de enige taak van olifanten in de zowat 4000 jaar dat ze ‘naast’ mensen in knechtschap leven. Hun functies zijn veelzijdig: lastdieren maar ook levende ‘tanks’ in oorlogstijden.
Het woord jumbo is in onze taal terechtgekomen door een olifant die eind negentiende eeuw uitgroeide tot wereldster.
Als het aan de Franse architect Charles Ribart lag, stond aan het eind van de Champs-Élysées nu een enorm monument in de vorm van een olifant.
Stadhouder Willem V was dol op dieren. In de achttiende eeuw kreeg hij twee olifanten kado. Het opmerkelijke verhaal van Hans en Parkie.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden als een soort daad van opoffering in Tokio veel bij het publiek geliefde dierentuindieren gedood.
De dierentuin van Willem V bevond zich in Den Haag, op het landgoed Het kleine Loo aan de Bezuidenhoutseweg. De beroemdste bewoners waren vermoedelijk Hans en Parkie, twee Indische olifanten die al snel naar het Loo bij Apeldoorn en uiteindelijk in 1795 door de Fransen naar Parijs werden overgebracht.
De noordelijke generaal John Sedgwick stierf tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog terwijl hij zijn manschappen moed probeerde in te spreken. Zijn laatste woorden zijn legendarisch.
Wanneer de olifantsvogel precies uitstierf, is niet bekend. Waarschijnlijk legde het laatste exemplaar tussen de veertiende en zeventiende eeuw het loodje.
Begin 2014 was er veel ophef over een gezonde giraffe die door een dierentuin in Kopenhagen werd gedood omdat hij het fokprogramma in gevaar bracht.
WOII – De dierentuin van Belfast heeft de identiteit van de vrouw achterhaald die tijdens de Tweede Wereldoorlog een babyolifant in huis nam om het dier te beschermen voor bombardementen van de Duitsers.