//

Laatste woorden van Willem van Oranje

Laatste woorden van Willem van Oranje – Nationaal Archief
Laatste woorden van Willem van Oranje – Nationaal Archief

Verdieping van Nederland

1584, Nationaal Archief
Te zien tot en met oktober 2013

Op 10 juli 1584 wordt Willem van Oranje, kort na zijn middagmaal, door moordenaarshand geveld. Drie kogels vuurt de fanatieke katholiek Balthasar Gerards af, die de opstandige Nederlanden van hun leider beroven. De zoveelste en nu fatale aanslag op Oranje.

Volgens aantekeningen in de marge van de resoluties (besluiten) van de Staten-Generaal van de 10e juli 1584 spreekt de stervende prins zijn laatste woorden uit:

Mon dieu ayez pitie de mon ame, mon dieu ayez pitie de ce pauvre peuple.

In de tekst staat in het Nederlands:

Mijn God ontfermpt u mijnder ende uwer arme ghemeijnte.

Laatste woorden van Willem van Oranje (detail) – Nationaal Archief

Vorige topstuk

Volgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: de laatste woorden van Willem van Oranje. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Gerelateerde boeken:

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: