Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De boemerang: een oer-Hollands wapen

Boemerangs moeten zijn gebruikt voor de vogeljacht

Als er één echt Nederlands wapen is, is het de boemerang. Het plaatje hierboven toont een exemplaar dat is opgegraven op het terrein van de Hoogovens bij Velsen. Aan de hand van de Midden-IJzertijd-vondsten die daar zijn gedaan, kan het wapen worden gedateerd tussen 540 en 400 voor Christus.

Cananefatische jongen (Museon, Den Haag)
Cananefatische jongen (Museon, Den Haag)
De Velsense boemerang is niet de enige die we kennen. Een tweede exemplaar is gevonden in Velsen 1, de tweeduizend jaar geleden gestichte Romeinse vlootbasis waar in 28 n.Chr. verschrikkelijk om is gevochten. Tot slot is er een exemplaar bekend uit Vlaardingen: u vindt hier een foto met leuke uitleg, waarvan ik u al verklap dat het wapen tot vijftig meter trefzeker is. Misschien liggen er in de provinciale archeologische depots nog meer boemerangs, die niet zijn herkend en nu een label als “ongeïdentificeerd; esdoornhout” hebben.

Vogeljacht

Boemerangs moeten zijn gebruikt voor de vogeljacht. De reconstructie van een Cananefatische jongen die is te zien in het Museon in Den Haag toont een blonde knul met een mooie donkerblauwe mantel, sandalen, een boemerang en een wijtas vol gevogelte.

Oer-Hollander

Toen Arjen Bosman (die me de bovenstaande tekening stuurde) en ik Edge of Empire maakten, hebben we de Amerikaanse illustrator Johnny Shumate verzocht een tekening te maken van die oer-Hollander: een illustratie die ik nog steeds leuk vindt. Bekijk de afbeelding hieronder.

- advertentie -

~ Jona Lendering

Jona Lendering is historicus, webmaster van Livius.org en docent bij Livius Onderwijs. Hij publiceerde verschillende boeken. Zie ook zijn blog: mainzerbeobachter.com

Cananefatische jager (tekening Johnny Shumate)
Cananefatische jager (tekening Johnny Shumate)

Archiefstukken:

 • Tsjernobyl in 2019 || Fotoreportage

  Tsjernobyl in 2019 || Fotoreportage

  Koos Winkelman bracht onlangs een bezoek aan Tjsernobyl en omgeving en legde met zijn camera de stille getuigen van de ramp vast. Deze fotoserie geeft een impressie van wat hij … Lees verder »
 • Het dodenmasker van Abraham Kuyper

  Het dodenmasker van Abraham Kuyper

  Politiek tekenaar Albert Hahn (1877-1918) is beroemd geworden dankzij zijn spotprenten van Kuyper. In de prent ‘Abraham de Geweldige’ uit 1904 zien we Kuyper als minister-president, op het hoogtepunt van … Lees verder »
 • John F. Kennedy als oorlogsheld

  John F. Kennedy als oorlogsheld

  De afgelopen decennia hebben Amerikaanse presidentskandidaten geregeld geschermd met hun oorlogservaringen. Enkele jaren geleden werden de heldendaden van de republikein John McCain bijvoorbeeld nog breed uitgemeten. Ook John F. Kennedy … Lees verder »
 • 1949: “Drink eens wat meer bier!”

  1949: “Drink eens wat meer bier!”

  Nederland is na de oorlog een land van matige drinkers. Zó matig, dat het Centraal Brouwerij Kantoor besluit dat er een campagne nodig is om de bierconsumptie te stimuleren. Het … Lees verder »
Meer tips ➱

Verder speuren:

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister