Dark
Light

De boemerang: een oer-Hollands wapen

Boemerangs moeten zijn gebruikt voor de vogeljacht
1 minuut leestijd
Boemerang (Hoogovens, Velsen)
Boemerang (Hoogovens, Velsen)

Als er één echt Nederlands wapen is, is het de boemerang. Het plaatje hierboven toont een exemplaar dat is opgegraven op het terrein van de Hoogovens bij Velsen. Aan de hand van de Midden-IJzertijd-vondsten die daar zijn gedaan, kan het wapen worden gedateerd tussen 540 en 400 voor Christus.

Cananefatische jongen (Museon, Den Haag)
Cananefatische jongen (Museon, Den Haag)
De Velsense boemerang is niet de enige die we kennen. Een tweede exemplaar is gevonden in Velsen 1, de tweeduizend jaar geleden gestichte Romeinse vlootbasis waar in 28 n.Chr. verschrikkelijk om is gevochten. Tot slot is er een exemplaar bekend uit Vlaardingen: u vindt hier een foto met leuke uitleg, waarvan ik u al verklap dat het wapen tot vijftig meter trefzeker is. Misschien liggen er in de provinciale archeologische depots nog meer boemerangs, die niet zijn herkend en nu een label als “ongeïdentificeerd; esdoornhout” hebben.

Vogeljacht

Boemerangs moeten zijn gebruikt voor de vogeljacht. De reconstructie van een Cananefatische jongen die is te zien in het Museon in Den Haag toont een blonde knul met een mooie donkerblauwe mantel, sandalen, een boemerang en een wijtas vol gevogelte.

Oer-Hollander

Toen Arjen Bosman (die me de bovenstaande tekening stuurde) en ik Edge of Empire maakten, hebben we de Amerikaanse illustrator Johnny Shumate verzocht een tekening te maken van die oer-Hollander: een illustratie die ik nog steeds leuk vindt. Bekijk de afbeelding hieronder.

~ Jona Lendering

Cananefatische jager (tekening Johnny Shumate)
Cananefatische jager (tekening Johnny Shumate)
×