‘Ongelukkig Schepzel’

Stuk van het Jaar-inzending van het BHIC (2014)
1 minuut leestijd
‘Ongelukkige Schepzel’ - BHIC
‘Ongelukkige Schepzel’ – BHIC

‘Ongelukkig Schepzel’

Het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) heeft ‘Zorgplicht gemeenten’ genomineerd als Stuk van het Jaar: als lichtend voorbeeld van een menselijke uitvoering van maatschappelijke zorgplicht. Het gaat om een brief uit 1797 van het Vughtse dorpsbestuur, waarin het de zorg voor Jenneke van Hal op zich neemt.

Wat dit stuk zo bijzonder maakt, is de toon waarop de president-schepen zich tot zijn collega in Helvoirt wendt om de zaken te regelen. Hier wordt niet een procedure gevolgd via de Wet Maatschappelijke ondersteuning, maar hier wordt daadwerkelijk bezorgdheid geuit voor een medemens in moeilijkheden, een ‘ongelukkig Schepzel’.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~

Fragment uit de brief - BHIC
Fragment uit de brief – BHIC

Stuk van het Jaar
Stuk van het Jaar
De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties