Dark
Light

De geboorteakte van Juliana

Verdieping van Nederland
Auteur:
1 minuut leestijd

1909, Nationaal Archief
Te zien tot en met oktober 2013

De geboorteakte van Juliana (detail)

Op vrijdag 30 april 1909 om tien voor zeven in de ochtend wordt op het paleis Noordeinde in Den Haag prinses Juliana geboren. Op 1 mei doet de jonge vader, prins Hendrik van Mecklenburg, aangifte van de geboorte bij de burgerlijke stand.

De jonge prinses krijgt de namen Juliana Louise Emma Marie Wilhelmina, prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau, hertogin van Mecklenburg. Van de geboorteakte van de burgerlijke stand worden twee gewaarmerkte afschriften gemaakt: één voor het groothertogelijk huisarchief van Mecklenburg-Schwerin, de ander voor het archief van Buitenlandse Zaken.

Wanneer Juliana de troon bestijgt, wordt op 30 april Koninginnedag gevierd. Wanneer haar dochter Beatrix in 1980 koningin wordt, besluit zij om deze dag in ere te houden en te blijven vieren. Aan deze traditie komt in 2014 een einde. Koning Willem-Alexander stelt Koningsdag in: de dag van zijn eigen verjaardag, 27 april. Hoe die dag gevierd zal worden, laat zich nu alleen nog raden.

Volgende topstuk

De Verdieping van Nederland is de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief te Den Haag. De permanente tentoonstelling laat topstukken zien uit de collecties van beide instellingen. De inhoud verandert een paar keer per jaar. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: De geboorteakte van Juliana

Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Overzicht van Boeken over (leden van) het Nederlands koningshuis

×