De wereld in haar zondagspak. Een geschenk voor de leergrage jeugd, ca. 1870 Koninklijke Bibliotheek In dit ingekleurde prentenboekje uit ca. 1870 komen verschillende naties in woord en beeld aan de orde, waaronder ‘Bergschotten’, ‘Nederlandsche landlieden’, ‘Bengalezen’, ‘Perzianen’ en ‘Esquimaux’. Ieder plaatje gaat vergezeld van een gedichtje van zes regels over een eigenschap van het beschreven volk. In een Naschrift
Ruim twee eeuwen, van 1639 tot 1854, is de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) de enige westerse handelspartner van Japan.
Dankzij het verleende octrooi door de Staten-Generaal krijgt de WIC monopolie op de handel en de kaapvaart (het kapen van schepen) in het Atlantische gebied. In die tijd gaan handel en oorlog hand in hand.
In 1799 nam een Engels eskader onder leiding van Hugh Seymour Suriname in. Voor de Engelse regering stelde M. Bourdois, na twee maanden in Paramaribo en drie weken in het achterland, een rapport op.
Vele slaven in Suriname ontvluchten de plantages waar zij werken. Zij worden ‘weglopers’ of marrons genoemd. Omstreeks 1771 stichten enkelen van hen het dorp Buku.
Dit boekje is door de Vereniging Vrienden van de Koninklijke Bibliotheek ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van de KB in 1998 geschonken. De vereniging zelf vierde in dat jaar haar zestigste verjaardag.
Op 1 december 1941 vertrekt het schip Jagersfontein uit San Francisco met een lading bier naar Java. Zeven dagen later maakt het een tussenstop in Pearl Harbor, de haven van Honolulu. Precies op dat moment vallen de Japanners de daar gelegen Amerikaanse vloot aan.
Deze bijzondere band bevat een laatmiddeleeuws getijdenboek, een boek met gebeden voor privégebruik. Dit exemplaar werd vervaardigd rond 1460 te Valencia.
Op 25 november 1975, wordt Suriname onafhankelijk: de Surinaamse premier Arron, koningin Juliana en de Nederlandse ministers tekenen de Akte van erkenning van de Republiek Suriname.
Deze brief van Michiel Adriaensz. de Ruyter dateert uit 1661, een betrekkelijk rustig jaar. Er was vrede met Engeland en ook de Noordse oorlogen waren ten einde. De Republiek speelde daarin een sleutelrol.
Van elke gevangene die de strafgevangenis van Den Haag verlaat wordt een foto gemaakt en een signalement opgesteld. Deze gegevens worden bewaard in het zogeheten Geheim register van ontslagen gevangenen.
In de twaalfde eeuw schreef de Franse dichter Alexander de Villa Dei of Villedieu een leerdicht over de grammatica van het Latijn.
Op 10 juli 1584 schiet Balthasar Gerards prins Willem van Oranje in het Prinsenhof te Delft met drie pistoolkogels dood. Direct daarna slaat hij op de vlucht, maar al bij de stadswal wordt hij opgepakt door soldaten en bedienden van Willem van Oranje.
Constantijn Huygens (1596-1687) ontwikkelt in 1653 een plan om tussen Den Haag en Scheveningen een weg aan te leggen. De Scheveninger vis zal dan verser op de Haagse vismarkt arriveren. De visvrouwen hoeven immers niet langer met hun vismanden op het hoofd door de duinen te ploeteren. Het Haagse stadsbestuur ziet eerst niets in dit plan, maar komt er tien
Verdieping van Nederland Willem van der Marck, heer van Lumey (1560-1580, Nationaal Archief) Te zien tot en met oktober 2013 Dirk Woutersz. van Catwijk stelt in de zestiende eeuw een geschiedenis van de familie Van Wassenaer samen, op basis van archieven en oude kronieken. De band staat vol afbeeldingen en beschrijvingen van voorouders en op dat moment nog levende familieleden.
Grolier-boekband – Parijs, ca. 1550 (Koninklijke Bibliotheek) Te zien tot en met oktober 2013 Deze band komt uit een serie van vijf boeken die onder een berg rommel in een schuur zijn gevonden. Nu is de band een van de topstukken van de Koninklijke Bibliotheek. De band is gemaakt van kalfsleer, bestempeld met goud en beschilderd met een emaille-achtige verf.
De periode tussen 1630 en 1730 is een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis; de West-Indische Compagnie handelt in mensen. Afrikaanse en Arabische handelaren voeren vanuit het Afrikaanse achterland slaven aan naar de kust. Daarvandaan verschepen de Nederlanders hen naar de Caraïben en Noord-Amerika. Velen komen tijdens de overtocht aan hun einde. De Nederlanders kopen de slaven met goederen als
In 2006 verwierf de Koninklijke Bibliotheek met steun van haar Vrienden en samen met het Letterkundig Museum een belangrijke en zeer omvangrijke collectie documenten en publicaties van en over Louis Couperus. De collectie is gekocht van een particulier die er meer dan vijftig jaar over had gedaan om dit geheel bijeen te brengen. Bijzonder is dat van een groot aantal
Verdieping van Nederland 1584, Nationaal Archief Te zien tot en met oktober 2013 Op 10 juli 1584 wordt Willem van Oranje, kort na zijn middagmaal, door moordenaarshand geveld. Drie kogels vuurt de fanatieke katholiek Balthasar Gerards af, die de opstandige Nederlanden van hun leider beroven. De zoveelste en nu fatale aanslag op Oranje. Volgens aantekeningen in de marge van de
Jacob van Maerlant (1230/1235-ca.1291) geldt als de belangrijkste Middelnederlandse dichter. Zijn encyclopedie van de natuur, Der naturen bloeme, is een vrije bewerking van De natura rerum van de filosoof Thomas van Cantimpré (ca.1200-ca.1272). In dertien boeken behandelt Maerlant de mens, de levende natuur, en ‘dode’ natuur als edelstenen en metalen. Het handschrift is rond 1350 geschreven in Utrecht of Vlaanderen.
Verdieping van Nederland 1440-1460 – Koninklijke Bibliotheek In de late middeleeuwen reizen vrome pelgrims naar pelgrimsoorden in heel Europa. Vanaf de dertiende eeuw zijn daar souvenirs in de vorm van penningen of insignes te koop. Dit Brugse getijdenboek uit het midden van de vijftiende eeuw is bijzonder omdat er 23 zilveren en vergulde pelgrimsinsignes in bijeen zijn gebracht. Zij zijn