Dark
Light

De geschiedenis van de lingerie

Auteur:
1 minuut leestijd
Tentoonstelling - Lang leve lingerie
Tentoonstelling - Lang leve lingerie

In Kasteel Hoensbroek in Zuid-Limburg is vanaf begin juli een bijzondere tentoonstelling te zien waarin stilgestaan wordt bij de geschiedenis van de lingerie: van de ontwikkeling van de ondermode in de zeventiende eeuw tot aan de sexy couture lingerie van de eenentwintigste eeuw.

Kasteel Hoensbroek - cc
Kasteel Hoensbroek (Sir Gawain – CC-BY-SA-3.0)
De tentoonstelling, getiteld Lang Leve Lingerie, legt de link tussen lingerie en de positie van de vrouw in alle fases van de geschiedenis. Het verhaal volgt de ingesnoerde zeventiende- en achttiende-eeuwse Hoensbroekse gravinnen tot huidige “celebrities” als Madonna in couture BH.

“Sinds wanneer dragen we een BH, een panty of een string? De bezoeker mag kijken onder de rokken en mag zelf de ondermode van eeuwen geleden passen.

In de tentoonstelling onthult Kasteel Hoensbroek ook het zogenaamde “kuise kamertje”. Hier zijn onder meer twee kuisheidsgordels te bewonderen. Het museum:

“Het verhaal gaat dat ridders hun geliefde een kuisheidsgordel aantrokken als ze ten strijde trokken en lang van huis waren. De vrouw ging “op slot” en de ridder nam de sleutel mee. De kuisheidsgordels waren een methode om goed gedrag en trouw aan de echtgenoot af te dwingen.”

De expositie “Lang Leve Lingerie”vindt plaats in het zeventiende-eeuwse gedeelte van Kasteel Hoensbroek en loopt van 4 juli 2014 tot en met 3 mei 2015.

×