De Kon-Tiki, per vlot naar Polynesië (1947)

/
2 minuten leestijd
Ingekleurde foto van de Kon-Tiki van Thor Heyerdahl
Ingekleurde foto van de Kon-Tiki van Thor Heyerdahl

Op 28 april 1947 begon de Noorse antropoloog Thor Heyerdahl aan een bijzondere expeditie. De avontuurlijke Noor wilde nagaan of de oude cultuur van Peru mogelijk had bijgedragen aan de kolonisatie van Polynesië, een eilandengroep in de Stille Oceaan tussen Australië en Zuid Amerika. De Noorse ontdekkingsreiziger maakte van natuurlijke materialen een Inca-vlot: de Kon-Tiki. Hij wilde hiermee bewijzen dat het mogelijk was om per vlot vanuit Peru naar het duizenden kilometers verderop gelegen Polynesië te varen. In april 1947 ging hij met vijf expeditieleden op pad.

De Kon-Tiki in een museum in Oslo – Foto: CC
De Kon-Tiki in een museum in Oslo – Foto: CC
De in 1914 geboren Heyerdal verdiepte zich al op jonge leeftijd in de antropologie van Polynesië. Belangrijk voor zijn ontwikkeling was dat hij toegang kreeg tot de zogeheten Bibliotheek van Krupelian, de grootste privécollectie van Polynesische literatuur. Later specialiseerde hij zich aan de universiteit van Oslo verder in de zoölogie en geografie en bezocht hij verschillende eilanden in de Zuidzee waar hij zich verdiepte in de gewoonten van de eilandbewoners.

Heyerdahl was onder meer gefascineerd door de oorsprong van de Polynesische cultuur. Speciale aandacht besteedde hij aan bronnen die melding maakten van een oude overeenkomst tussen de legendarische Polynesiër Tiki en een held uit de voor-Incatijd, Kon-Tiki. Laatstgenoemde ontvluchtte Zuid Amerika volgens een oude legende rond het jaar 500. Heyerdahl was ervan overtuigd dat oude culturen in vroeger tijden al met elkaar in contact kwamen, en meende dat dit ook in Polynesië was gebeurd. Op deze theorie kwam veel kritiek. Desondanks was de Noor vastbesloten bewijs te vinden voor de prehistorische migratie.

Zijn beroemde expeditie met het vlot Kon Tiki, een vlot dat naar Incamodel van balsahout werd gebouwd, duurde in totaal 101 dagen. Het legendarische vlot werd vernoemd naar de held uit de voor-Incatijd die een overeenkomst met een Polynesiër zou hebben gesloten. De ontdekkingsreiziger vertrok vanaf Callao in Peru en landde uiteindelijk bijna zevenduizend kilometer verderop, op de atol Raroia, in de Tuamotueilandengroep ten zuiden van de Marquesaseilanden in Frans-Polynesië.

Ansichtkaart met daarop de Kon Tiki
Ansichtkaart met daarop de Kon Tiki

Indonesië

Hard bewijs dat de eilanden in vroeger tijden vanuit Zuid-Amerika bevolkt waren, leverde Heyerdahl daarmee natuurlijk niet. Maar de ontdekkingsreiziger toonde wel aan dat het in theorie mogelijk was dat bewoners vanuit de westkust van Zuid-Amerika lang geleden per vlot (of balsaboot) naar de eilanden reisden. Bovendien bewees hij de zeewaardigheid van dergelijke vaartuigen. Later gaf Heyerdahl overigens wel toe dat de eilanden waarschijnlijk vooral vanuit Indonesië waren bevolkt.

Heyerdahl schreef later een boek over de expeditie. En zijn film Kon-Tiki won in 1951 de Oscar voor beste documentaire. Onlangs werd het verhaal van de Noorse ontdekkingsreiziger nog verfilmd.

Zie ook: Lijst van ontdekkingsreizigers
Boek: The Kon-Tiki Expedition – Thor Heyerdahl

Kort video over de Kon Tiki

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Eerder gepubliceerd

Conquistador – Betekenis van de historische term

Hierna verschenen

De ramp met de Hindenburg (1937)

0
Reageren op dit bericht?x