De Kon Tiki, per vlot naar Polynesië (1947)

Op 28 april 1947 begon de Noorse antropoloog Thor Heyerdahl aan een bijzondere expeditie. De avontuurlijke Noor wilde nagaan of de oude cultuur van Peru mogelijk had bijgedragen aan de kolonisatie van Polynesië, een eilandengroep in de Stille Oceaan tussen Australië en Zuid Amerika. Hiervoor had hij van natuurlijke materialen een Inca-vlot gemaakt, de Kon-Tiki. Hiermee wilde hij bewijzen dat het mogelijk was om per vlot vanuit Peru naar het duizenden kilometers verderop gelegen Polynesië te varen. In april 1947 ging hij met vijf expeditieleden op pad.

Heyerdal was geïntrigeerd door een overeenkomst tussen de legendarische Polynesiër Tiki en een held uit de voor-Incatijd, Kon-Tiki. Laatstgenoemde ontvluchtte Zuid Amerika volgens een oude legende rond het jaar 500. Thor Heyerdahl was ervan overtuigd dat oude culturen in vroeger tijden al met elkaar in contact kwamen, en meende dat dit ook in Polynesië was gebeurd. Hij was vastbesloten bewijs te vinden voor deze prehistorische migratie.

Ingekleurde foto van de Kon-Tiki van Thor Heyerdahl
Ingekleurde foto van de Kon-Tiki van Thor Heyerdahl
Ansichtkaart met daarop de Kon Tiki
Ansichtkaart met daarop de Kon Tiki

Zijn beroemde expeditie met de Kon Tiki duurde in totaal 101 dagen. Het vlot legde in die periode 6.880 kilometer af. De ontdekkingsreiziger landde uiteindelijk op de atol Raroia, in de Tuamotueilandengroep ten zuiden van de Marquesaseilanden in Frans-Polynesië. Hard bewijs dat de eilanden vanuit Zuid-Amerika bevolkt waren leverde hij hiermee natuurlijk niet. Maar Heyerdahl toonde wel aan dat het in theorie mogelijk was dat bewoners uit Zuid-Amerika lang geleden per vlot naar de eilanden reisden. Later gaf hij wel toe dat de eilanden waarschijnlijk vooral vanuit Indonesië waren bevolkt.

Heyerdahl schreef later een boek over de expeditie. En zijn film Kon-Tiki won in 1951 de Oscar voor beste documentaire. Onlangs werd het verhaal van de Noorse ontdekkingsreiziger nog verfilmd.

- advertentie -

Zie ook: Lijst van ontdekkingsreizigers
Boek: Het logboek van de ontdekkingsreiziger – Huw Lewis-Jones

Kort video over de Kon Tiki

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: