‘De Nederlandsche Bank bewaarde nazigoud’

De Nederlandsche Bank - Foto: CC
De Nederlandsche Bank – Foto: CC

De Nederlandsche Bank bewaarde kort voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog nazigoud. Dat meldt de Volkskrant donderdag op basis van documenten uit 1950 die de Britse centrale bank deze week heeft vrijgegeven.

Het gaat om Tsjechisch goud dat de Duitsers in beslag namen nadat ze Tsjechië op 15 maart 1939 hadden bezet. Met hulp van de Britse centrale bank, waar de Tsjechen hun goudvoorraad hadden ondergebracht,


- advertentie -

verplaatsten de Duitsers het goud naar de Nederlandse en Belgische centrale banken. Dit is opmerkelijk want de Britse overheid had toen al geëist dat oorlogsbuit van de Duitsers werd ‘bevroren’.

Uit de vrijgegeven documenten blijkt dat de Bank of England zich hier op dit punt weinig van aantrok. Op 21 maart 1939 werd het eigendom van het goud overgedragen aan de Duitse Reichsbank. En kort hierna brachten de Duitsers, met hulp van de Bank of England, het goud onder bij De Nederlandsche Bank (DNB) en de Nationale Bank in België.

In totaal ging het om 5,6 miljoen pond aan goud. Lees verder bij de Volkskrant.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →