Dark
Light

De schans van Hampstead Heath

Auteur:
1 minuut leestijd
De schans van Hampstead Heath
De schans van Hampstead Heath

De schans van Hampstead Heath
De schans van Hampstead Heath
Vrijdag gaan de daredevils van de hoge schans in Sotsji. Het schansspringen is al vanaf het begin een olympische sport. In 1924 sprongen 26 mannen van de kleine schans in Chamonix. De bronzen medaille van deze wedstrijd werd echter pas vijftig jaar later uitgereikt. En de opmerkelijkste springschans stond in Engeland in maart 1950.

De schans van Hampstead Heath
De schans van Hampstead Heath
In 1974 ontdekte de Noor Jacob Vaage een rekenfout in de uitslag van 1924 in het voordeel van zijn landgenoot Thorleif Haug. De bronzen medaille kwam volgens Vaage feitelijk toe aan de nummer vier: de Amerikaan Anders Haugen. Deze reisde, 86 jaar oud naar zijn geboorteland Noorwegen en ontving de medaille alsnog uit handen de kleindochter van Thorleif Haug. Schansspringen was tot diep in de vorige eeuw een Noorse aangelegenheid.

In maart 1950 kwamen de Noorse springers na het wedstrijdseizoen naar Hampstead Heath om het schansspringen te demonstreren. Voor de gelegenheid hadden de Britten een houten schans gebouwd met een toren van 18 meter hoog, een spronglengte van 27 meter en aan het eind een hooiberg voor de zachte landing. En de sneeuw? Die kwam mee uit Noorwegen. De noren hadden 40 ton sneeuw verpakt in kisten, koud gehouden door droogijs. Vijfentwintig Noren lieten op de schans van Hampstead Heath aan de Britten zien wat skispringen is en veel toeschouwers zagen de sport voor het eerst met eigen ogen. De winnaar van de open London Challenge Cup was Anne Hoel uit Oslo.

Voor de chauvinistische Britten was de wedstrijd Oxford – Cambridge echter het belangrijkst. Duizenden toeschouwers kwamen op een zonnige zondagmiddag kijken naar deze universiade. Een omroeper gaf toelichting op de sprongen en de beoordeling. Maar de Britten waren vooral geïnteresseerd in de vraag hoever de studenten verdwenen in het hooi. Oxford won.

Hoewel de Britten er een jaarlijks evenement van wilden maken, bleef het bij die ene zonnige middag in Hampstead Heath. Je zou willen dat je erbij was geweest.

~ Max Dohle

Max Dohle is sporthistoricus en schrijver.

×