Dark
Light

Dieven leiden archeologen naar oude Romeinse villa

Auteur:
1 minuut leestijd

In Rome is een onbekend beeld van keizer Caligula onthuld. Het beeld werd afgelopen januari gevonden in een vrachtwagen van smokkelaars. De dieven leidden de archeologen naar een onbekende Romeinse villa bij het Meer van Nemi.

De politie ontdekte dat twee dieven het beeld vanuit de Ostia-haven bij Rome het land uit hadden willen smokkelen om het vervolgens op de zwarte markt te verkopen. Tijdens hun verhoor werd duidelijk dat de dieven de fragmenten van het tweeëneenhalve meter hoge beeld gevonden hadden tijdens een illegale opgraving bij het Meer van Nemi, ten zuiden van Rome.

Archeologen onderzochten het in enkele grote stukken gebroken beeld en ontdekten dat het een afbeelding van de beruchte keizer Caligula is. Onder meer de aanwezigheid van de Romeinse legerlaars (caligae) wees hierop. Ook de plek waar de dieven het beeld vonden werd door de archeologen onderzocht. Ze stuitten hierbij op de restanten van een oude Romeinse villa. De onderzoekers vermoeden dat het om een voormalig buitenverblijf van keizer Caligula gaat. Rond het gebouw zijn al meer dan tweehonderdvijftig kostbare objecten gevonden.

Tiran

Caligula is de geschiedenisboeken ingegaan als een van de meest tirannieke keizers. Hij heette eigenlijk Gaius Julius Caesar Germanicus en dankte zijn bijnaam aan het feit dat hij als kind rondliep met sandalen van Romeinse legionairs (caligae). In 37 na Christus kwam Caligula aan de macht. Zijn regering begon gematigd, maar sloeg eind 37 plotsklaps om in een terreurregime. Volgens één overlevering gebeurde dit nadat de keizer een ernstig ziekte had gehad waarbij zijn hersenen waren aangetast.

Galigula maakte van zijn paleis een soort bordeel en liet een groot aantal mensen ombrengen. Daarnaast verkleedde hij zich geregeld als Jupiter of Hercules en liet hij een tempel voor zichzelf bouwen. Caligula verklaarde verder onder meer de oorlog aan Neptunus en beval zijn boogschutters het water te beschieten. In 41 na Christus werd hij vermoord.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

×