‘Dit is het laatste schilderij van Vincent van Gogh’

Boomwortels – Vincent van Gogh, 1890 (detail, klik voor een vergroting) – Van Gogh Museum
Het schilderij Boomwortels uit 1890 is het laatste werk dat Vincent van Gogh maakte. Dat staat in een deze week verschenen boek over de kunstenaar, meldt het Van Gogh Museum.

Tot voor kort werd Korenveld met kraaien vaak genoemd als het laatste werk van de kunstenaar.

Van Gogh maakte dit doek enkele weken voor zijn dood. Vaak is beweerd dat het zijn laatste schilderij zou zijn. De dramatische wolkenlucht met kraaien en het doodlopende pad zouden zijn levenseinde op het werk al

- advertentie -aankondigen. Volgens nieuw onderzoek is het werk Boomwortels echter het laatste schilderij dat de kunstenaar maakte.

In het deze week verschenen boek Van Gogh: New Findings. Van Gogh Studies 4 wordt gezegd dat de kunstenaar vlak voor zijn dood aan Boomwortels begon, maar het nooit afmaakte. De onderzoekers ontdekten dit toen ze het doek nauwkeurig gingen bekijken. Aan de bovenzijde zou het werk zijn afgewerkt terwijl de onderkant slechts deels is geschetst.

Volgens de onderzoekers is dit bijzonder, omdat Van Gogh zijn schilderijen altijd afmaakte als hij er eenmaal aan begonnen was.

De onderzoekers ontdekten ook een tot nu toe onbekende brief van Vincent van Gogh. Die vondst werd gedaan in het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch.

Boomwortels – Vincent van Gogh, 1890 – Van Gogh Museum
Korenveld met kraaien – Vincent van Gogh, 1890 – Van Gogh Museum

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: