‘Dit is het laatste schilderij van Vincent van Gogh’

/

Het schilderij Boomwortels uit 1890 is het laatste werk dat Vincent van Gogh maakte. Dat staat in een deze week verschenen boek over de kunstenaar, meldt het Van Gogh Museum.

Tot voor kort werd Korenveld met kraaien vaak genoemd als het laatste werk van de kunstenaar. Van Gogh maakte dit doek enkele weken voor zijn dood. Vaak is beweerd dat het zijn laatste schilderij zou zijn. De dramatische wolkenlucht met kraaien en het doodlopende pad zouden zijn levenseinde op het werk al aankondigen. Volgens nieuw onderzoek is het werk Boomwortels echter het laatste schilderij dat de kunstenaar maakte.

In het deze week verschenen boek Van Gogh: New Findings. Van Gogh Studies 4 wordt gezegd dat de kunstenaar vlak voor zijn dood aan Boomwortels begon, maar het nooit afmaakte. De onderzoekers ontdekten dit toen ze het doek nauwkeurig gingen bekijken. Aan de bovenzijde zou het werk zijn afgewerkt terwijl de onderkant slechts deels is geschetst. Volgens de onderzoekers is dit bijzonder, omdat Van Gogh zijn schilderijen altijd afmaakte als hij er eenmaal aan begonnen was.

De onderzoekers ontdekten ook een tot nu toe onbekende brief van Vincent van Gogh. Die vondst werd gedaan in het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) in ’s-Hertogenbosch.

Boomwortels – Vincent van Gogh, 1890 – Van Gogh Museum
Korenveld met kraaien – Vincent van Gogh, 1890 – Van Gogh Museum

Categorieën

Vorige verhaal

Peter Carl Fabergé (1846-1920) – En zijn Fabergé-eieren

Volgende verhaal

Gevleugelde woorden bij een opzienbare vervalsing

Onze belangrijkste rubrieken: