Dark
Light

‘Dodenmasker Toetanchamon helemaal niet beschadigd’

Auteur:
1 minuut leestijd
Dodenmasker van Toetanchamon met een deel van de baard - cc

Het Egyptisch Museum in Caïro weerspreekt dat het wereldberoemde dodenmasker van farao Toetanchamon is beschadigd. Een archeologisch team zou het beeld, waarvan afgelopen week werd beweerd dat het bij een mislukte restauratie was beschadigd, momenteel onderzoeken.

In de media verschenen recent artikelen waarin drie restauratoren aan het woord kwamen die aangaven dat de baard van het eeuwenoude dodenmasker was afgebroken. De baard zou hierna zijn vastgelijmd met gewone lijm, die daar helemaal niet geschikt voor is. Er verschenen ook foto’s waarop tussen de baard en de kin van het beeld een kleine heldere massa (mogelijk de lijm) te zien is.

Krassen

De restauratoren, die uit angst voor represailles anoniem wilden blijven, zouden ook gezegd hebben dat er bij het repareren ook beetje lijm op het beeld terecht was gekomen. Die lijm zou vervolgens met een spatel zijn verwijderd, waardoor krassen ontstonden.

Volgens museumdirecteur Mahmud al-Halwagi is er echter helemaal niets aan de hand en zou de baard nog precies op de normale plek zitten. Ook van lijm op het beeld zou geen sprake zijn. De Egyptische regering ontkent ook dat het dodenmasker is beschadigd.

Het dodenmasker van Toetanchamon is een van de beroemdste objecten die egyptoloog Howard Carter in 1922 in de tombe van de farao vond.

Update Museum: Dodenmasker Toetanchamon toch beschadigd

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Reageren

Abonneer
Stuur mij een e-mail bij
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×