Dark
Light

Dodenmasker Toetanchamon onherstelbaar beschadigd

Auteur:
1 minuut leestijd
Dodenmasker van Toetanchamon - cc
Dodenmasker van Toetanchamon - cc

Het wereldberoemde dodenmasker van Toetanchamon blijkt onlangs onherstelbaar te zijn beschadigd. De baard van het masker brak af en en is daarna in alle haast met lijm weer vastgezet.

Drie anonieme restauratoren van het Egyptisch Museum hebben dat aan de media laten weten. Kunsthistorici zijn ontzet. Bij het ‘repareren’ van het masker is namelijk schade aangericht. Tussen de kin van Toetanchamon en de baard is een flinke klodder lijm te zien. De lijm die voor het terugplakken van de baard gebruikt is, zou helemaal niet geschikt zijn voor dergelijke restauraties.

Er blijkt ook een klodder lijm op het dodenmasker terecht te zijn gekomen. Die is daarna met een spatel verwijderd waardoor er krassen zijn ontstaan.

De restauratoren hebben hun verhaal anoniem gedaan, omdat ze bang zouden zijn voor represailles van de museumleiding. Wanneer en hoe de baard van het masker precies afbrak, is niet helemaal duidelijk. De drie hebben hier verschillende verhalen over. Een restaurator zegt bijvoorbeeld dat de baard afbrak tijdens het schoonmaken van een vitrine, terwijl een andere beweert dat de baars spontaan afbrak.

Het dodenmasker van Toetanchamon is een van de beroemdste objecten die egyptoloog Howard Carter in 1922 in de tombe van de farao vond.

×