‘Drama van Arkadi’ herdacht met 2 euromunt

/
1 minuut leestijd
Het Arkadi-klooster
Het Arkadi-klooster

Griekenland brengt een speciale herdenkingsmunt van 2 euro uit met een afbeelding van het Arkadi-klooster op Kreta, waar 150 jaar geleden honderden verzetsstrijders omkwamen.

De herdenkingsmunt
De herdenkingsmunt
Het Arkadi-klooster speelde een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd van de Kretenzers tegen de Ottomaanse overheersers. Op 8 november 1866 vond er een grote tragedie plaats, één van de bloedigste uit de moderne geschiedenis van Griekenland. De Kretenzische rebellen gebruikten het klooster als schuilplaats: bijna duizend mannen, vrouwen en kinderen zochten er bescherming tegen de oprukkende Ottomanen.

Het klooster werd belegerd door de Ottomanen, maar ondanks de dreigende nederlaag weigerden de Kretenzers zich over te geven. Om te voorkomen dat ze gevangengenomen zouden worden, gaf de abt van het klooster opdracht om al het opgeslagen buskruit en explosieven te verzamelen. De verzetsstrijders bliezen vervolgens het klooster – en zichzelf – op. Ze stierven liever in vrijheid, dan te leven in gevangenschap. Bij de explosie kwamen ook 1500 Ottomaanse soldaten om.

Op de voorkant van de speciale 2 euromunt staat een afbeelding van het klooster en de naam in Grieks schrift. Op beide zijden van de munt staan de 12 sterren van de Europese vlag. In totaal worden er 750.000 munten in omloop gebracht.

De ontploffing van het klooster
De ontploffing van het klooster

Elk euroland mag maximaal twee keer per jaar een speciale herdenkingsmunt ontwerpen, met een onderwerp naar keuze.

Vorig jaar bracht Griekenland een 2 euromunt uit ter ere van de 75e sterfdag van Spyridon Louis, winnaar van de eerste marathon op de moderne Olympische Spelen. In 2014 werden speciale munten geslagen vanwege het 150-jarig bestaan van de Unie van Ionische eilanden en de 400e sterfdag van de schilder El Greco.

~ Natascha NeefParakalo

Vorige verhaal

Xenophon (ca. 430 -355 v.Chr.) – Grieks schrijver, militair & historicus

Volgende verhaal

Wetten van Gortyn

×