Drie onthullende koningsbiografieën

Aan de vooravond van de viering 200 jaar Koninkrijk zijn er drie monumentale biografieën verschenen van koning Willem I, Willem II en Willem III. De biografen deden vier jaar onderzoek en kregen toegang tot de archieven van de drie vorsten in het Koninklijk Huisarchief.

Biografiënreeks over koning Willem I, II en III
Biografiënreeks over koning Willem I, II en III
De biografieën zijn geschreven door Jeroen Koch (Willem I), Jeroen van Zanten (Willem II) en Dik van der Meulen (Willem III). De drie boeken bieden, naast een groot aantal tot nu toe onbekende feiten over de levens van de drie Oranjevorsten, ook nieuwe inzichten in de wordingsgeschiedenis van het constitutionele koningschap in Nederland.

De drie biografieën kwamen tot stand dankzij een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Universiteit Utrecht en Uitgeverij Boom. Volgens historicus Jouke Turpijn, docent Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, zal de negentiende eeuw dankzij de biografieën nooit meer hetzelfde zijn.

Onthullingen

Inmiddels komen de eerste nieuwe feiten over de Oranjevorsten al naar buiten. Zo nuanceert de Volkskrant in een artikel bijvoorbeeld de bekende lezing dat Willem II in 1848 in één nacht van conservatief transformeerde tot liberaal. Uit de biografie blijkt namelijk dat Willem II al liberaal wás. Dat hij tekende voor de Grondwet zou onder meer gekomen zijn doordat hij gechanteerd werd door liberalen die wisten dat de koning biseksueel was.

- advertentie -

Uit de biografie van koning Willem I blijkt onder meer dat de eerste Oranjekoning een tweede buitenechtelijk gezin had met vier kinderen. Deze relatie duurde ongeveer van 1807 tot 1812.

Koning Willem-Alexander heeft de drie biografieën van zijn voorgangers vrijdag in ontvangst genomen. Ze zijn ieder afzonderlijk te koop (Willem I, Willem II en Willem III) maar ook als set van drie

Lees ook: Set van drie koningsbiografieën

Koningsbiografieën Willem I, Willem II en Willem III

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over:

1 Comment Join the Conversation →