In de Nederlanden namen de zaken in november 1813 met verrassende snelheid een voor Oranje positieve wending.
De Vlaamse stad Gent staat sinds september in het teken van het feit dat ‘onze’ koning Willem I 200 jaar geleden ook koning werd van de Zuidelijke Nederlanden.
Twee jaar lang zijn er activiteiten georganiseerd naar aanleiding van het tweehonderdjarig bestaan van ons koninkrijk, maar bijna de helft van de Nederlanders heeft daar nauwelijks wat van gemerkt.
Met de terugkeer van de provincies en het begin van de monarchie deed ook de functie van ‘Commissaris van den Souvereinen Vorst’ zijn intrede.
Juist rondom de herdenking van 200 jaar koninkrijk, zouden we ons moeten realiseren dat de werkelijke start van de Nederlandse geschiedenis spectaculairder en principiëler was dan in de diffuse periode na de val van Napoleon.
In bijzijn van prinses Beatrix is woensdag het geschiedenisboekje “Eenheid en verscheidenheid – 200 jaar Koninkrijk. Nederland en de zes Caribische eilanden in jaartallen” overhandigd aan twintig scholieren op het Caribisch deel van het Koninkrijk.
De ontruiming van Naarden Toen Napoleons troepen vanaf november 1813 de Noordelijke Nederlanden verlieten, bleven de Franse garnizoenen in een tiental vestingsteden als Den Helder, Delfzijl, Coevorden, Deventer, Grave en Bergen op Zoom hardnekkig weerstand bieden. Zij hielden stand zelfs nadat de Franse Keizer op 6 april troonsafstand had gedaan en naar Elba was vertrokken.
In het kader van de herdenking 200 jaar Verenigde Koninkrijk der Nederlanden zijn twee mooie boekjes met hoorcolleges verschenen. Ze maken deel uit van een reeks van acht boekjes met bijhorende lezingen op cd. Het project is een initiatief van de Vereniging voor Nederlands-Vlaamse samenwerking in Den Haag. Deel 1: Bildungsroman Het eerste deeltje is geschreven door Marita Mathijsen en
Het is een ondoorgrondelijke mededeling, zeker voor een historicus zonder wiskunde in zijn pakket. Op welke ‘breinbreker’ doel ik? Op de website van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk worden wij alvast enthousiast gemaakt voor het tweede grote evenement dat, in het kader van de herdenking van 1813-1815, op 28 en 29 maart aanstaande van overheidswege zal worden georganiseerd.
De Roermondse molenaar Sebastiaan van Beringen maakte ze allemaal mee: de Oostenrijkers, de Fransen, de Hollanders en de Belgen. Tussendoor werd de stad enige tijd geregeerd door Russen en na de Nederlandse machtshebbers door vertegenwoordigers van de Duitse Bond. Toch was hij niet geëmigreerd; hij was zelfs niet verhuisd. In 1831 vertelde hij:
Op 30 november 1813 landde prins Willem Frederik op het strand van Scheveningen. Deze gebeurtenis vormt de aanleiding om exact 200 jaar later een driedelige biografie over de koningen Willem I, Willem II en Willem III uit te brengen. Het initiatief komt van Uitgeverij Boom, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Universiteit Utrecht (UU). De levensbeschrijving van Willem III is
Op 30 november 1813 landde prins Willem Frederik op het strand van Scheveningen. Deze gebeurtenis vormt de aanleiding om exact 200 jaar later een driedelige biografie over de koningen Willem I, Willem II en Willem III uit te brengen. Het initiatief komt van Uitgeverij Boom, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Universiteit Utrecht (UU). De levensbeschrijving van Willem I is
Het mag opmerkelijk genoemd worden dat er van de eerste Oranjekoning Willem I niet eerder een moderne biografie is verschenen.
Tweehonderd jaar geleden maakten de Nederlanden een herstart. Met de komst van (later) koning Willem I begon een nieuwe natie. De eerste halve eeuw daarvan wordt door verschillende historici uitvoerig beschreven in een boek, Een nieuwe staat, waar Historiek binnenkort uitvoerig aandacht aan zal besteden. Met de herdenking van de landing in 2013 vers in het geheugen wordt in dit
Een groter contrast was op zaterdag 30 november 2013 niet denkbaar. Enerzijds was er Scheveningen, waar zich op de boulevard een grote mensen- en mediamassa verdrong om te zien hoe een als operetteprins verklede toneelspeler op een modern marinevaartuig door de golven scheurde, met een benauwd gelaat naar het strand werd gedragen en vervolgens al wuivend rondreed op een prinsenwagen.
Zaterdag was ik aanwezig op het strand van Scheveningen om de nagespeelde landing van de Prins van Oranje bij te wonen. Ik zag dobberende oorlogsschepen en veel volk in klederdracht, dat mij echter het zicht ontnam op het spektakel. Dankzij de tv-reportage van Astrid Kersseboom op Historiek weet ik intussen waar ik getuige van ben geweest.
Terwijl de Prins van Oranje op 30 november 1813 in Scheveningen landde vielen rond Arnhem ruim 2000 doden en gewonden.
Op 26 november 1813 begon prins Willem VI zijn terugreis naar zijn vaderland. Toen het Engelse oorlogsschip The Warrior de Hollandse kust naderde, kwam er nieuws: de Fransen waren gevlucht uit Den Briel. “Men stelde voor naar die haven te zeilen”, schreef de Engelsman George Chad in zijn boek over the late Revolution in Holland (1814), en dat was ongetwijfeld
Aan de vooravond van de viering 200 jaar Koninkrijk zijn er drie monumentale biografieën verschenen van koning Willem I, Willem II en Willem III. De biografen deden vier jaar onderzoek en kregen toegang tot de archieven van de drie vorsten in het Koninklijk Huisarchief.
Op 30 november 1813 arriveerde de latere koning Willem I op het strand van Scheveningen na jaren in ballingschap te hebben geleefd.
Jouke Turpijn, docent Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, vindt dat de viering 200 jaar Koninkrijk veel te ver is opgerekt. “Het moet over zoveel dingen gaan, dat het eigenlijk nergens over gaat”, aldus de historicus in een opiniestuk in de Volkskrant.