De Nederlandse lintjesregen

Op de laatste werkdag voor Koningsdag worden in Nederland traditioneel koninklijke onderscheidingen uitgereikt: de zogenaamde Lintjesregen.

Gods zegen in de Troonrede

Sinds 1841 is het traditie dat de Troonrede afgesloten wordt met een godsdienstig element. Dit gebeurt echter lang niet altijd op dezelfde manier.

Nederlandse koningen in de negentiende eeuw

Op 30 november 1813 zette Prins Willem van Oranje, de latere Koning Willem I, voet aan wal bij Scheveningen. Hij zou de leiding van het land op zich nemen, nadat de Fransen zich hadden teruggetrokken. Tweehonderd jaar later kijken we terug op het begin van ons koninkrijk en op de

Willem III: ‘Koning Gorilla’

Op 30 november 1813 landde prins Willem Frederik op het strand van Scheveningen. Deze gebeurtenis vormt de aanleiding om exact 200 jaar later een driedelige biografie over de koningen Willem I, Willem II en Willem III uit te brengen. Het initiatief komt van Uitgeverij Boom, het Prins Bernhard Cultuurfonds en

Drie onthullende koningsbiografieën

Aan de vooravond van de viering 200 jaar Koninkrijk zijn er drie monumentale biografieën verschenen van koning Willem I, Willem II en Willem III. De biografen deden vier jaar onderzoek en kregen toegang tot de archieven van de drie vorsten in het Koninklijk Huisarchief.

Nationaal Monument Plein 1813

Den Haag speelde een belangrijke rol tijdens de omwenteling van 1813. Na het wegtrekken van de Franse troepen werd in Den Haag door het befaamde Driemanschap de terugkeer van Willem Frederik, de prins van Oranje, naar Nederland voorbereid. En op 30 november 1813 zette de prins voet aan wal bij

Het Huis Oranje-Nassau en religie

Bij Paleis Het Loo is vanaf vrijdag een tentoonstelling te zien over de band tussen het Huis Oranje-Nassau en verschillende geloofsovertuigingen. Aan de hand van verschillende kostbare bijbels en persoonlijke gezangboeken uit koninklijk bezit laat het museum zien welke rol het geloof speelde in het dagelijks leven van de Oranjes.

Toen gingen koningsdagen niet onopgemerkt voorbij…

Binnenkort stapt Nederland over van een ‘koninginnedag’ op een ‘koningsdag’. Weinigen realiseren zich, dat het ook andersom is geweest: in de negentiende eeuw had Nederland immers drie koningen. Hun verjaardagen, de koningsdagen, gingen toen al niet ongemerkt voorbij.

Claus eerste Oranje-echtgenoot die trouw bleef

Vorige maand werd in het tv-programma Verborgen Verleden de stamboom ontleed van acteur Waldemar Torenstra Tot zijn grote verrassing bleek niet alleen dat één van zijn voorvaders regent in Indië was geweest en in Max Havelaar door Multatuli positief was beschreven. Een andere tak kwam uit bij Frederik Hendrik, zoon

Koning Gorilla geen voorbeeld voor Willem-Alexander

Onze kroonprins Willem-Alexander Claus George Ferdinand wordt straks niet koning Willem IV, zoals hij in 1997 zelf aankondigde in een interview met Paul Witteman, maar koning Willem-Alexander. Het is een trendbreuk, want ook Willem III (1817-1890) heette Willem-Alexander: Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk.

Het bewogen leven van koningin-regentes Emma

Eind jaren 1870 bezag menigeen in Nederland de erfopvolging met zorg. De echtgenote van koning Willem III, koningin Sophie, was in 1877 overleden na een slecht huwelijk van meer dan twintig jaar.

De geschiedenis van Koningsdag

De een eet op Koningsdag een oranje tompoes voor de televisie. De ander drinkt bier en maakt de Amsterdamse grachten onveilig. Maar hoe is Koningsdag ontstaan?

Koningin Emma

Emma van Waldeck-Pyrmont werd op 2 augustus 1858 in het Duitse Arolsen geboren. Ze was de moeder van koningin Wilhelmina en tussen 1890 en 1898 koningin-regentes van Nederland.