Emma van Waldeck-Pyrmont werd op 2 augustus 1858 in het Duitse Arolsen geboren. Ze was de moeder van koningin Wilhelmina en tussen 1890 en 1898 koningin-regentes van Nederland.
Koning Willem III, zoon van Willem II en Koning der Nederlanden van 1849 tot zijn dood in 1890. Vader van Koningin Wilhelmina.
Het begin van Konings- of Koninginnedag als een jaarlijks gevierd feest ligt in de negentiende eeuw.
Op 25 november 1890 stierf koning Willem III. De koning stond ook wel bekend als ‘Koning Gorilla‘, vanwege zijn opvliegende karakter en losbandige levensstijl. Op 4 december vond de begrafenis van de vorst plaats, maar die liep anders dan gepland. Bizar genoeg ging bijna alles verkeerd.
Op de laatste werkdag voor Koningsdag worden in Nederland traditioneel koninklijke onderscheidingen uitgereikt: de zogenaamde Lintjesregen.
Sinds 1841 is het traditie dat de Troonrede afgesloten wordt met een godsdienstig element. Dit gebeurt echter lang niet altijd op dezelfde manier.
Op de postzegel van 25 cent wordt koning Willem III afgebeeld.
Toen het pamflet werd uitgegeven veroorzaakte het grote beroering en was koning Willem III woedend.
Op 30 november 1813 zette Prins Willem van Oranje, de latere Koning Willem I, voet aan wal bij Scheveningen. Hij zou de leiding van het land op zich nemen, nadat de Fransen zich hadden teruggetrokken. Tweehonderd jaar later kijken we terug op het begin van ons koninkrijk en op de vorsten die ons land heeft gekend. In deze tekst komen
Op 30 november 1813 landde prins Willem Frederik op het strand van Scheveningen. Deze gebeurtenis vormt de aanleiding om exact 200 jaar later een driedelige biografie over de koningen Willem I, Willem II en Willem III uit te brengen. Het initiatief komt van Uitgeverij Boom, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Universiteit Utrecht (UU). De levensbeschrijving van Willem III is
Aan de vooravond van de viering 200 jaar Koninkrijk zijn er drie monumentale biografieën verschenen van koning Willem I, Willem II en Willem III. De biografen deden vier jaar onderzoek en kregen toegang tot de archieven van de drie vorsten in het Koninklijk Huisarchief.
Den Haag speelde een belangrijke rol tijdens de omwenteling van 1813. Na het wegtrekken van de Franse troepen werd in Den Haag door het befaamde Driemanschap de terugkeer van Willem Frederik, de prins van Oranje, naar Nederland voorbereid. En op 30 november 1813 zette de prins voet aan wal bij Scheveningen. Het is dan ook niet vreemd dat in Den
Bij Paleis Het Loo is vanaf vrijdag een tentoonstelling te zien over de band tussen het Huis Oranje-Nassau en verschillende geloofsovertuigingen. Aan de hand van verschillende kostbare bijbels en persoonlijke gezangboeken uit koninklijk bezit laat het museum zien welke rol het geloof speelde in het dagelijks leven van de Oranjes. De tentoonstelling, getiteld Oranje en religie, schetst volgens het museum
Binnenkort stapt Nederland over van een ‘koninginnedag’ op een ‘koningsdag’. Weinigen realiseren zich, dat het ook andersom is geweest: in de negentiende eeuw had Nederland immers drie koningen. Hun verjaardagen, de koningsdagen, gingen toen al niet ongemerkt voorbij.
Vorige maand werd in het tv-programma Verborgen Verleden de stamboom ontleed van acteur Waldemar Torenstra Tot zijn grote verrassing bleek niet alleen dat één van zijn voorvaders regent in Indië was geweest en in Max Havelaar door Multatuli positief was beschreven. Een andere tak kwam uit bij Frederik Hendrik, zoon van Louise de Coligny, de vierde vrouw van Willem van
Onze kroonprins Willem-Alexander Claus George Ferdinand wordt straks niet koning Willem IV, zoals hij in 1997 zelf aankondigde in een interview met Paul Witteman, maar koning Willem-Alexander. Het is een trendbreuk, want ook Willem III (1817-1890) heette Willem-Alexander: Willem Alexander Paul Frederik Lodewijk.
Eind jaren 1870 bezag menigeen in Nederland de erfopvolging met zorg. De echtgenote van koning Willem III, koningin Sophie, was in 1877 overleden na een slecht huwelijk van meer dan twintig jaar.
De een eet op Koningsdag een oranje tompoes voor de televisie. De ander drinkt bier en maakt de Amsterdamse grachten onveilig. Maar hoe is Koningsdag ontstaan?