Week van de koloniale geschiedenis

Drie ton voor paneel van Abel Grimmer

Jozef en Maria bij een herberg – Abel Grimmer
Een paneel van de Vlaamse schilder Abel Grimmer is dinsdag bij Sotheby’s in Amsterdam geveild voor ruim 300.000 euro. Het veilinghuis heeft dat bekendgemaakt.

De kunstschilder Abel Grimmer (ca. 1570-1619) werd in de zestiende eeuw geboren in antwerpen. Hij ging in de leer bij zijn vader en liet zich in zijn werk onder meer inspireren door schilders als Pieter Bruegel de Oude en Hans Bol.

Bij Sotheby’s werd dinsdag een paneel

- advertentie -van deze Grimmer geveild. Het paneel, getiteld Jozef en Maria bij een herberg, leverde veel meer op dan verwacht. De richtprijs lag tussen de 30.000 en 50.000 euro. Er bleek echter veel belangstelling voor het paneel. Na een lange biedingsstrijd waaraan negen telefonische bieders en drie bieders in de zaal deelnamen, werd het schilderij uiteindelijk afgehamerd op 300.750 euro. Een nieuw veilingrecord voor de ronde panelen van de Vlaamse schilder. Het geveilde werk heeft een diameter van 25,1 centimeter en was volgens Sotheby’s het topstuk van de veiling.

Tijdens de veiling kwamen 82 andere schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters onder de hamer. Deze werden voornamelijk aan particulieren verkocht. Het werk Een dorpsgezicht met feestende figuren van Joost Cornelisz. Droochsloot (1586-1666) werd voor 96.750 verkocht aan een particulier. Daarmee werd er ook een nieuw veilingrecord voor deze Utrechtse schilder gevestigd.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: