Dark
Light

Duitse duikboot uit Eerste Wereldoorlog gevonden voor Belgische kust

Bemanningsleden vermoedelijk nog aan boord
Auteur:
1 minuut leestijd
Foto van een willekeurige UB-II duikboot (Flickr - drakegoodman)
Foto van een willekeurige UB-II duikboot (Flickr - drakegoodman)

Voor de kust van België is een Duitse duikboot uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Het wrak ligt op een diepte van 30 meter. Wetenschappers vermoeden dat de lichamen van de 23 overleden bemanningsleden nog aan boord zijn. Dat meldt de VRT.

Foto van een willekeurige zeemijn (Wiki)
Foto van een willekeurige zeemijn (Wiki)
De duikboot ligt in het Belgische deel van de Noordzee, voor de kust bij Oostende. Waar exact is niet bekendgemaakt, om schatzoekers op een afstand te houden. Helemaal vast staat het nog niet, maar men vermoedt dat het om een duikboot van het type UB-II gaat. Deze boten voeren normaal gesproken met 22 bemanningsleden en één commandant. Doordat de boot nog in zeer goede staat verkeert, gaat men ervan uit dat alle lichamen nog aan boord zijn. Op het wrak is wel schade aangetroffen, met name aan de boeg. Men denkt dat de boot tijdens de Eerste Wereldoorlog in contact kwam met een contactmijn.

Serienummer

De boot is gevonden door maritiem archeoloog Tomas Termote. Als amateurduiker probeert hij al langere tijd gezonken onderzeeërs in de Noordzee te traceren. Tijdens een volgende expeditie naar het wrak hoopt men het serienummer duidelijk in beeld te krijgen. De eerder gemaakte camerabeelden waren daarvoor niet duidelijk genoeg.

Artikel: De onbeperkte duikbotentoorlog: Duitslands grootste blunder?
Boek: Duikboten encyclopedie

×