Dark
Light

Duitsland ziet af van heffing ex-dwangarbeiders

Auteur:
1 minuut leestijd
Geld (sxc.hu)
Geld (sxc.hu)

De Duitse fiscus ziet af van de belasting op pensioenen van Nederlanders en Belgen die tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen in Duitsland werkten. De staatssecretaris van Financiën, Frans Weekers, heeft dat maandag tijdens een bezoek aan Duitsland te horen gekregen.

De Duitse regering besloot afgelopen jaar een naheffing in te voeren op de pensioenen van pensioengerechtigden in het buitenland. In België en Nederland zijn veel mensen met een Duits pensioen omdat ze tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen voor de nazi’s werkten. Afgelopen week ontvingen velen van hen een brief van de Duitse fiscus waarin aangegeven werd dat ze belasting moeten betalen over het pensioen dat ze ontvangen voor de arbeid die ze destijds in Duitsland verrichten. De naheffing zou met terugwerkende kracht tot 2005 betaald moeten worden.

Voor gepensioneerde ex-dwangarbeiders zou het te betalen bedrag enkele honderden euro’s kunnen bedragen. Hoeveel Nederlanders en Belgen er afgelopen week precies een brief van het Duitse belastingkantoor hebben ontvangen, is niet bekend.

De Belgische regering reageerde afgelopen weekend woedend op de geplande naheffing van de Duitse fiscus. De Belgische minister van Financiën, Didier Reynders, sprak via twitter van een “shockerende” en “niet te verantwoorden” belastingaanslag. De Nederlandse staatssecretaris van Financiën tekende ook protest aan.

De geplande naheffing op de pensioenen van ex-dwangarbeiders is inmiddels van de baan.

Lees ook: Arbeitseinsatz – Dwangarbeid in nazi-Duitsland
Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

×