Dark
Light

Duizenden objecten uit Romeins Londen opgegraven

Auteur:
1 minuut leestijd

Archeologen hebben in het centrum van Londen overblijfselen gevonden van gebouwen uit het zogenaamde ‘Londinium’. Rond de resten van deze bouwwerken werden in totaal al zo’n tienduizend artefacten uit de Romeinse tijd opgegraven, waaronder munten, amuletten en leren schoenen.

Gevonden in Londinium (Still YouTube)
De stad Londinium, nu bekend als Londen, werd rond vijftig na Christus gesticht door de Romeinse keizer Claudius, op een verhoging langs de Theems. Op die locatie bevond zich eerder waarschijnlijk al een Keltische nederzetting. Vanuit de handelspost Londinium verkenden de Romeinen grote delen van Groot-Brittannië. In het jaar 61 na Christus werd Londinium vrijwel volledig verwoest door de Britten maar daarna werd de stad weer opgebouwd en groeide hij uit tot een van de grootste steden van het Romeinse rijk. Na het vertrek van de Romeinen, rond 410 na Christus, raakte de stad in verval.

In het centrum van Londen, op de site Bloomberg Place, hebben archeologen nu bijzondere sporen gevonden van de Romeinse stad. In zes maanden tijd werden al tienduizend artefacten opgegraven. Archeologen van het Museum of London Archaeology spreken van het “Pompeii van het noorden”. De objecten dateren uit de eerste vier eeuwen van Londen en moeten de onderzoekers veel kunnen vertellen over het leven in de Romeinse stad.

Behalve munten, amuletten en leren schoenen zijn er bijvoorbeeld ook schrijftafels, kledingstukken en juwelen aangetroffen. Verder zijn er resten van gebouwen gevonden. In 1954 werd al een deel van een oude tempel uit de Romeinse tijd blootgelegd, de tempel van Mithras. Tijdens de huidige opgraving zijn nieuwe delen van deze tempel gevonden.

Foto: Museum of London Archaeology

Walbrook River

De artefacten zijn goed bewaard gebleven omdat zich bij de vindplaats vroeger de Walbrook River bevond. Veel van de objecten werden bedekt door een modderlaagje uit deze inmiddels verdwenen rivier en dat zorgde voor een ideale bescherming.

Het archeologisch onderzoek vindt plaats voorafgaand aan de bouw van een nieuwe hoofdkantoor voor het financiële agentschap Bloomberg. In dit nieuwe kantoorgebouw zullen straks ook veel van de gevonden objecten worden geëxposeerd.

Overzicht van boeken over het Romeinse Rijk

×