Dark
Light

‘Echt portret van Anne Boleyn ontdekt’

Auteur:
2 minuten leestijd
Het Nidd Hall-portret
Het Nidd Hall-portret

Van Anne Boleyn, de tweede vrouw van de beruchte koning Hendrik VIII, zijn nauwelijks portretten bekend. Onderzoekers denken nu een echt geschilderd portret van de voormalige Engelse koningin te hebben ontdekt.

Anne Boleyn is een van de bekendste koninginnen uit de Engelse geschiedenis. Koning Hendrik VIII liet haar in 1536 onthoofden omdat ze overspel zou hebben gepleegd.

Of ze haar man daadwerkelijk bedroog is niet helemaal duidelijk. Het eventuele overspel kwam Hendrik VIII in ieder geval goed uit. De koning was ontevreden over Boleyn, onder meer omdat die hem alleen een dochter schonk (de latere koningin Elizabeth I van Engeland), terwijl hij vooral zat te wachten op een mannelijke troonopvolger. Na de geboorte van Elizabeth kreeg Anne Boleyn alleen nog maar miskramen. Nadat Hendrik zich van Boleyn had ontdaan, trouwde hij met Jane Seymour.

Vernietigd

Van haar onthoofde voorganger zijn nauwelijks portretten bekend. Hendrik VIII wilde niet aan haar herinnerd worden en liet daarom alle portretten van Boleyn vernietigen. Toen Boleyn’s dochter Elizabeth op de troon zat, werden er wel portretten van de oude koningin gemaakt, maar die waren dus allemaal postuum.

De medaille met daarop de buste van Anne Boleyn (British Museum)
De medaille met daarop de buste van Anne Boleyn (British Museum)

Gezichtskenmerken

De oudst bewaard authentieke afbeelding van Boleyn is een portretje op een loden medaille.

Het Nidd Hall-portret waarop volgende de onderzoekers waarschijnlijk Anne Boleyn te zien is
Het Nidd Hall-portret waarop volgende de onderzoekers waarschijnlijk Anne Boleyn te zien is
Amerikaanse wetenschappers lieten onlangs gezichtsherkenningssoftware los op dit onbetwiste portretje op de medaille. De gezichtskenmerken die hieruit naar voren kwamen zijn vervolgens door een database met mogelijke portretten van Boleyn gehaald. Er kwam één match uit naar voren: op het zogenaamde Nidd Hall-portret is volgens de software inderdaad Anne Boleyn te zien. Deze geschilderde vrouw heeft volgens de onderzoekers dezelfde wenkbrauwen, neuswijdte en andere anatomische kenmerken, zo meldde The Guardian maandag.

Opvallend is het nieuws wel, want heel duidelijk is het portret op de medaille niet en ook kan men zich natuurlijk afvragen in hoeverre de maker van dat portret een waarheidsgetrouw werk afleverde.

Een ander bekend werk, dat eigendom is van de National Gallery en meestal gebruikt wordt bij verhalen over Anne Boleyn is volgens de wetenschappers mogelijk geen echt Boleyn-portret. De gezichtskenmerken komen volgens hen namelijk niet overeen met die van het portret op de medaille.

Het portret dat meestal gebruikt wordt bij verhalen over Anne Boleyn (National Portrait Gallery)
Het portret dat meestal gebruikt wordt bij verhalen over Anne Boleyn (National Portrait Gallery)

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×