Dark
Light

Een amateurfotograaf, ca. 1907

Auteur:
1 minuut leestijd
Een amateurfotograaf, ca. 1907
Een amateurfotograaf, ca. 1907

Tegenwoordig maken we massaal foto’s met de telefoon. Begin vorige eeuw was het maken van een foto nog iets heel bijzonders (en soms een hele operatie).

Fotografie kwam vanaf eind negentiende eeuw naar de gewone man en vrouw. Dat dit gebeurde was voor een groot deel te danken aan George Eastman, de uitvinder van de fotorol en oprichter van het bedrijf Kodak. Met de leus ‘you press the button, we do the rest’ begon zijn bedrijf fotocamera’s te verkopen aan het grote publiek.

Deze camera’s waren – gelukkig voor de gebruikers – al een stuk kleiner dan de fotocamera die op bovenstaande afbeelding is te zien. De foto bij dit stukje werd gemaakt rond 1907 en komt uit de collectie van de Library of Congress. De eerste populaire handcamera was overigens de zogenaamde Brownie Camera. Die camera werd in opdracht van Kodak ontwikkeld door Frank Brownell. Lees hier meer over die camera
Oprichter (2008) en algemeen beheerder Historiek. Wil via de site historische achtergronden toegankelijk maken voor een breed publiek. Dit onder het motto: "Omdat we ook van gisteren zijn".

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×