Een amateurfotograaf, ca. 1907

Tegenwoordig maken we massaal foto’s met de telefoon. Begin vorige eeuw was het maken van een foto nog iets heel bijzonders (en soms een hele operatie).

Fotografie kwam vanaf eind negentiende eeuw naar de gewone man en vrouw. Dat dit gebeurde was voor een groot deel te danken aan George Eastman, de uitvinder van de fotorol en oprichter van het bedrijf Kodak. Met de leus ‘you press the button, we do the rest’ begon zijn bedrijf fotocamera’s te verkopen aan het grote publiek.

Deze camera’s waren – gelukkig voor de gebruikers – al een stuk kleiner dan de fotocamera die op bovenstaande afbeelding is te zien. De foto bij dit stukje werd gemaakt rond 1907 en komt uit de collectie van de Library of Congress. De eerste populaire handcamera was overigens de zogenaamde Brownie Camera. Die camera werd in opdracht van Kodak ontwikkeld door Frank Brownell. Lees hier meer over die camera
- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: