Week van de koloniale geschiedenis

Modelbaby van de nazi’s was Joods meisje

Hessy Taft op de cover van 'Sonne ins Haus'
Hessy Taft op de cover van ‘Sonne ins Haus’
De Duitse baby Hessy Taft werd door de nazi´s neergezet als de perfecte Duitse baby. In werkelijkheid is Hessy Taft echter Joods. Het Duitse dagblad Bild bericht hier deze week over.

De beeltenis van Hessy Taft sierde in 1935 de cover van het nazi-blaadje Sonne ins Haus. Niemand minder dan propagandaminister Joseph Goebbels zou er voor gezorgd hebben dat de foto van de baby op de voorkant van het naziblad kwam. Goebbels koos de foto uit in een wedstrijd voor de mooiste Arische baby. Hij had ongetwijfeld een andere keus gemaakt, als hij geweten had dat de bewuste baby Joods was.

Belachelijk

De moeder van Hessy liet de foto maken toen haar baby zes maanden oud was. Ze ontdekte pas dat de foto gebruikt was voor de wedstrijd toen het blad was uitgebracht. Moeder nam contact op met de fotograaf en die bekende dat hij de foto ingestuurd had. Hij verklaarde dat hij de nazi’s belachelijk had willen maken door een foto van een Joodse baby in te zenden.

De ouders van baby Taft (toen nog Levinsons) waren bang dat de foto hen in de problemen zou brengen. Uit angst voor de nazi´s hielden ze hun dochter daarom enige tijd binnen.

- advertentie -

Tegenwoordig woont en werkt Hessy Taft in Amerika. Enige tijd geleden bezocht de inmiddels 80-jarige vrouw het Holocaustmuseum Yad Vashem in Jeruzalem. Ze leverde daar een exemplaar in van Sonne ins Haus waarop haar foto te vinden is.

Jewish Survivor, Hessy Taft on being the “Aryan poster child.”

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: