Albert Einstein kwam graag in Nederland

“Dat verrukkelijke plekje grond op deze dorre aarde”
Mossinson, Einstein, Weizmann en Ussishkin, april 1921
Mossinson, Einstein, Weizmann en Ussishkin, april 1921

Deze foto is honderd jaar geleden genomen. Hij is ogenschijnlijk weinig bijzonder. Tot je je realiseert wie er op staat. Op deze bijzonder scherpe foto zien we de natuurkundige Albert Einstein. Hij bevindt zich aan boord van het passagiersschip de SS Rotterdam en is net in New York aangekomen.

Einstein en Weizmann

Op de foto zien we naast Einstein andere bekende personen uit die tijd staan: Ben-Zion Mossinson (links), Chaim Weizmann (rechts van Einstein) en Menachem Ussishkin (meest rechts). Alle vier hadden ze een joodse achtergrond. De mannen vonden elkaar ook in het ideaal van een eigen joodse staat in Palestina. Weizmann was hoogleraar scheikunde en werd in 1948 benoemd tot de eerste president van Israël.

Elk jaar naar Leiden

Het verbaast niet dat deze foto met Einstein op de eerste SS Rotterdam is gemaakt. Dit schip was van de Holland-Amerika Lijn en voer tussen Rotterdam en New York. Vanaf 1920 ging Einstein elk jaar sowieso een maand naar Leiden, om daar als gasthoogleraar college te geven. De stad Leiden omschreef Einstein als…

“…dat verrukkelijke plekje grond op deze dorre aarde.”

Hij ontmoette in Leiden zijn collega’s en vrienden, onder wie Paul Ehrenfest, Hendrik Lorentz en Heike Kamerlingh Onnes. Verder gaf hij natuurlijk college en debatteerde hij over zijn ideeën en theorieën. In Leiden was er ‘één persoon die Einsteins relativiteitstheorie in twijfel durfde te trekken, namelijk de Leidse professor Willem de Sitter. Hij bestreed Einsteins aanname dat het heelal statisch is. Hierop paste Einstein zijn theorie op een bepaald punt aan.

Twee keer SS Rotterdam

Overigens is het schip SS Rotterdam dat momenteel in de Maasstad als hotel gebruikt wordt niet hetzelfde schip als we hier op de foto zien. De eerste SS Rotterdam werd in 1940 gesloopt. In 1959 leverde de Holland-Amerika Lijn de tweede SS Rotterdam op. Dit schip is nu als hotel toegankelijk en ligt in de haven van Rotterdam.

~ Enne Koops

Lees ook: Einsteins voorliefde voor Nederland
Boekentip: Einstein. De biografie – Walter Isaacson

Bronnen

Internet
-https://www.nationalgeographic.nl/geschiedenis-en-cultuur/2017/05/het-leiden-van-einstein
-https://historiek.net/einsteins-liefde-voor-nederland/52763/
-https://www.delta.tudelft.nl/article/leiden-liet-einstein-lopen
-https://whichmuseum.nl/nederland/leiden/rijksmuseum-boerhaave/tentoonstellingen/einstein-friends

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: