Dark
Light

Een boek uit 1692 met ‘alle kleuren’

“Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau“
Auteur:
1 minuut leestijd
“Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau“ - A. Boogert
“Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau“ - A. Boogert

De Nederlander A. Boogert leverde in 1692 een indrukwekkend werk af: “Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau“. In dit meer dan zevenhonderd pagina’s tellende werk, documenteerde en beschreef Boogert alle kleuren die hij kende. Van het werk is maar één exemplaar bekend. Deze is te vinden in de Bibliothèque Méjanes in Aix-en-Provence in Frankrijk. In de inleiding schrijft de auteur dat het werk puur bedoeld is voor educatieve doelstellingen.

Het boekwerk doet denken aan de Pantone-kleurengids uit 1996, die tegenwoordig wereldwijd gebruikt wordt om kleuren mee te herkennen. Het werk van Boogert bevat niet alleen beschrijvingen en voorbeelden van kleuren, bij sommige kleuren legde de kunstenaar ook uit hoe deze te maken waren, bijvoorbeeld door kleuren te mengen of er kleine delen water aan toe te voegen. De Nederlandse boekhistoricus Erik Kwakkel ontdekte het boek enige tijd geleden in een database en schreef erover op zijn blog.

Enkele pagina’s uit het boek:


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×