/

Een boek uit 1692 met ‘alle kleuren’

“Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau“
“Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau“ - A. Boogert
“Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau“ - A. Boogert

De Nederlander A. Boogert leverde in 1692 een indrukwekkend werk af: “Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau“. In dit meer dan zevenhonderd pagina’s tellende werk, documenteerde en beschreef Boogert alle kleuren die hij kende. Van het werk is maar één exemplaar bekend. Deze is te vinden in de Bibliothèque Méjanes in Aix-en-Provence in Frankrijk. In de inleiding schrijft de auteur dat het werk puur bedoeld is voor educatieve doelstellingen.

Het boekwerk doet denken aan de Pantone-kleurengids uit 1996, die tegenwoordig wereldwijd gebruikt wordt om kleuren mee te herkennen. Het werk van Boogert bevat niet alleen beschrijvingen en voorbeelden van kleuren, bij sommige kleuren legde de kunstenaar ook uit hoe deze te maken waren, bijvoorbeeld door kleuren te mengen of er kleine delen water aan toe te voegen. De Nederlandse boekhistoricus Erik Kwakkel ontdekte het boek enige tijd geleden in een database en schreef erover op zijn blog.

Enkele pagina’s uit het boek:

Bekijk meer over:

Tip, Trivia

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: