Een boek uit 1692 met ‘alle kleuren’

“Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau“

De Nederlander A. Boogert leverde in 1692 een indrukwekkend werk af: “Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau“. In dit meer dan zevenhonderd pagina’s tellende werk, documenteerde en beschreef Boogert alle kleuren die hij kende. Van het werk is maar één exemplaar bekend. Deze is te vinden in de Bibliothèque Méjanes in Aix-en-Provence in Frankrijk. In de inleiding schrijft de auteur dat het werk puur bedoeld is voor educatieve doelstellingen.

Het boekwerk doet denken aan de Pantone-kleurengids uit 1996, die tegenwoordig wereldwijd gebruikt wordt om kleuren mee te herkennen. Het werk van Boogert bevat niet alleen beschrijvingen en voorbeelden van kleuren, bij sommige kleuren legde de kunstenaar ook uit hoe deze te maken waren, bijvoorbeeld door kleuren te mengen of er kleine delen water aan toe te voegen. De Nederlandse boekhistoricus Erik Kwakkel ontdekte het boek enige tijd geleden in een database en schreef erover op zijn blog.

Enkele pagina’s uit het boek:

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: