Eerste sprookje Hans Christian Andersen gevonden

Hans Christian Andersen
In de nationale archieven van Denemarken is een sprookje gevonden van Hans Christian Andersen. Het blijkt te gaan om het oudst bekende sprookje van de beroemde schrijver en dichter. Dat meldt de Deense krant Politiken deze week.

Het sprookje, getiteld De vetkaars, gaat over een kaars die een plek in de wereld probeert te vinden. Hij heeft het daar wat moeilijk mee, totdat hij door een zogenaamde tondeldoos (een soort voorloper van de lucifer) wordt aangestoken.

Vermoed wordt dat Andersen het korte sprookje schreef toen hij nog op school zat. Het gedicht is, vergeleken met zijn latere sprookjes, wat ruw van stijl. Een expert die het sprookje twee maanden lang heeft bestudeerd spreekt van een “sensationele ontdekking”.

De Deense krant Politiken heeft het sprookje vertaald in het Engels en online gezet.

- advertentie -

De sprookjes en vertellingen van Hans Christian Andersen (1805-1875) zijn wereldberoemd. In eigen land werden zijn verhalen pas echt gewaardeerd nadat hij naam had gemaakt in het buitenland. Enkele beroemde sprookjes van zijn hand zijn: De prinses op de erwt, De nieuwe kleren van de keizer, Het meisje met de zwavelstokjes en Het lelijke eendje. De sprookjes van Hans Christian Andersen zijn in meer dan honderd talen vertaald.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: