Een lelijk eendje is iemand die het niet zo getroffen heeft, maar uiteindelijk goed terechtkomt en knapper is dan hij of zij denkt. Waar komt deze bekende zegswijze vandaan?
Wie ergens met zevenmijlslaarzen naar toe gaat, reist ontzettend snel. Hij of zij gaat met grote stappen richting het doel. Deze uitdrukking is afkomstig uit verschillende sprookjes, waarvan die van Klein Duimpje het bekendst is.
In de Griekse mythologie gaat het vaak over ‘mythen’ en ‘sagen’. Maar wat is het verschil tussen die twee eigenlijk?
Sprookjes zijn nog altijd populair, maar ze lijken nog maar weinig op de sprookjes van eeuwen geleden. In vergelijking met de oude sprookjes zijn de vertellingen van nu nogal zoetsappig. Happy endings waren vroeger helemaal niet noodzakelijk.
Sterke verhalen zijn van alle tijden. Bekend zijn onder meer de kinderprenten, personen die hun ziel aan de duivel verkopen (Faust), verhalen over dwergen en reuzen (Gulliver’s Travels, Goliath & Goliath) en narren of andere grappenmakers (Tijl Uilenspiegel) die anderen met mooie verhalen vermaakten.
Couperus liet zich inspireren door het verhaal van ‘Amor en Psyche’, oorspronkelijk afkomstig uit Apuleius’ De gouden ezel (tweede eeuw).
De tentoonstelling brengt in beeld hoe de verhalen over Assepoester, Gullivers Reizen, Tijl Uilenspiegel, Cartouche en Faust tot op de dag van vandaag zijn overgeleverd.
Het woord ‘sprookje’ is afgeleid van het middeleeuwse woord ‘sproke’, dat komt van spreken, het mondeling overdragen of letterlijker: ‘het gesprokene’.
Het is donderdag precies 200 jaar geleden dat het eerste deel van de Kinder- und Hausmärchen van de gebroeders Grimm verscheen. Google staat bij dat feit stil met een zogenaamde Google Doodle.
In de nationale archieven van Denemarken is een sprookje gevonden van Hans Christian Andersen. Het blijkt te gaan om het oudst bekende sprookje van de beroemde schrijver en dichter. Dat meldt de Deense krant Politiken deze week.
De Deense schrijver en dichter Hans Christian Andersen werd bekend met zijn sprookjes en vertellingen. In eigen land wordt hij H.C. Andersen genoemd.