Zevenmijlslaarzen – Betekenis uitdrukking

Wie ergens met zevenmijlslaarzen naar toe gaat, reist ontzettend snel. Hij of zij gaat met grote stappen richting het doel. Deze uitdrukking is afkomstig uit verschillende sprookjes, waarvan die van Klein Duimpje het bekendst is.

‘Pas op, anders groeit je handje boven het graf!’

Sprookjes zijn nog altijd populair, maar ze lijken nog maar weinig op de sprookjes van eeuwen geleden. In vergelijking met de oude sprookjes zijn de vertellingen van nu nogal zoetsappig. Happy endings waren vroeger helemaal niet noodzakelijk.

Roodkapje: met vleesch en been verslonden

Sterke verhalen zijn van alle tijden. Bekend zijn onder meer de kinderprenten, personen die hun ziel aan de duivel verkopen (Faust), verhalen over dwergen en reuzen (Gulliver’s Travels, Goliath & Goliath) en narren of andere grappenmakers (Tijl Uilenspiegel) die anderen met mooie verhalen vermaakten.

Van Assepoester tot Faust

De tentoonstelling brengt in beeld hoe de verhalen over Assepoester, Gullivers Reizen, Tijl Uilenspiegel, Cartouche en Faust tot op de dag van vandaag zijn overgeleverd.

Google in teken van ‘Sprookjes van Grimm’

Het is donderdag precies 200 jaar geleden dat het eerste deel van de Kinder- und Hausmärchen van de gebroeders Grimm verscheen. Google staat bij dat feit stil met een zogenaamde Google Doodle.

Eerste sprookje Hans Christian Andersen gevonden

In de nationale archieven van Denemarken is een sprookje gevonden van Hans Christian Andersen. Het blijkt te gaan om het oudst bekende sprookje van de beroemde schrijver en dichter. Dat meldt de Deense krant Politiken deze week.