Week van de koloniale geschiedenis

Eeuwenoud scheepswrak bij Hasselt onderzocht

Scheepswrak bij Hasselt (Rijskwaterstaat)
Scheepswrak bij Hasselt (Rijskwaterstaat)
Bij Hasselt (provincie Overijssel) werd vorig jaar door onderwaterarcheologen van Rijkswaterstaat een scheepswrak uit de zestiende eeuw gevonden. Deze week wordt het schip nader onderzocht.


Het wrak werd vorig jaar bij toeval ontdekt toen met sonarapparatuur gezocht werd naar een gezonken pleziervaartuig.

Deze week wordt het eeuwenoude wrak onderzocht. Duikers zullen onder meer de exacte vindplaats markeren. Vermoed wordt dat hem om een zogenaamd koggeschip gaat. Deze schepen werden vanaf ongeveer 1200 gemaakt en zijn onder meer gebruikt voor handel op de Oostzee.

Het wrak bij Hasselt is waarschijnlijk zo’n 27 meter lang en dateert uit circa 1500. De komende tijd wordt ook bekeken of er nog iets van de scheepsinventaris of lading bewaard is gebleven. Het historische wrak ligt (op zijn kant) in de vaargeul van het Zwarte Water, op een diepte van vijf meter.

- advertentie -

De vondst wordt wel vergeleken met de ontdekking van de Kamper kogge uit 1440 van twee jaar geleden. Dit wrak wordt volgend jaar waarschijnlijk geborgen.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: