Dark
Light

Eeuwenoud scheepswrak bij Hasselt onderzocht

Auteur:
1 minuut leestijd

Scheepswrak bij Hasselt (Rijskwaterstaat)
Scheepswrak bij Hasselt (Rijskwaterstaat)
Bij Hasselt (provincie Overijssel) werd vorig jaar door onderwaterarcheologen van Rijkswaterstaat een scheepswrak uit de zestiende eeuw gevonden. Deze week wordt het schip nader onderzocht.

Het wrak werd vorig jaar bij toeval ontdekt toen met sonarapparatuur gezocht werd naar een gezonken pleziervaartuig. Deze week wordt het eeuwenoude wrak onderzocht. Duikers zullen onder meer de exacte vindplaats markeren. Vermoed wordt dat hem om een zogenaamd koggeschip gaat. Deze schepen werden vanaf ongeveer 1200 gemaakt en zijn onder meer gebruikt voor handel op de Oostzee.

Het wrak bij Hasselt is waarschijnlijk zo’n 27 meter lang en dateert uit circa 1500. De komende tijd wordt ook bekeken of er nog iets van de scheepsinventaris of lading bewaard is gebleven. Het historische wrak ligt (op zijn kant) in de vaargeul van het Zwarte Water, op een diepte van vijf meter.

De vondst wordt wel vergeleken met de ontdekking van de Kamper kogge uit 1440 van twee jaar geleden. Dit wrak wordt volgend jaar waarschijnlijk geborgen.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×