Dark
Light

Onafhankelijkheid van de VS, nog steeds van belang

1 minuut leestijd

Op Onafhankelijkheidsdag vieren de Amerikanen dat in 1776 op 4 juli de onafhankelijkheidsverklaring werd aangenomen door het Amerikaanse Congres. Daarmee werden zij (‘de kolonisten van Amerika’) onafhankelijk van Groot-Brittannië. Dit wordt nu jaarlijks door het hele land gevierd met vuurwerk, braderieën, parades, concerten, barbecues en picknicks.

De Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring
De onafhankelijkheidsverklaring is een heel belangrijk document voor de geschiedenis van Amerika. Het komt voort uit de Amerikaanse revolutie, een revolutie die destijds een voorbeeld was voor de rest van de wereld. Natuurlijk discussiëren historici onderling over hoe radicaal de revolutie wel of niet is geweest. Desalniettemin breken in navolging van de Amerikaanse revolutie ook revoluties uit in Frankrijk en de rest van Europa in 1848 en in Rusland in 1917.

De verklaring van onafhankelijkheid die door het Congres is aangenomen is het eerste officiële staatsdocument van de VS. Het was opgesteld door Thomas Jefferson (founding father en derde president van de VS) en zijn commissie. Hij legde onder andere de gelijkheid en de kernwaarden van de nieuwe natie vast:

“We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable Rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness.”

Het zou nog blijken dat Jefferson niet gelijkheid voor iedereen bedoelde maar alleen voor blanke rijke mannen. Vrouwen hadden geen gelijke rechten en Jefferson onderhield eigenhandig slaven (waar hij overigens goed voor zorgde). Het revolutionaire gedeelte van de onafhankelijkheidsverklaring is het volgende. Je moet je indenken dat het van origine geschreven was tegen de Engelse overheersing, maar het heeft nog steeds invloed vandaag de dag. In volgend citaat uit de onafhankelijkheidsverklaring wordt namelijk duidelijk waardoor de staten afzonderlijk nu nog steeds veel macht hebben tegenover de overheid (de federal government) en bijvoorbeeld zelf over wapenbezit of het toestaan van de doodstraf mogen beslissen:

“But when a long train of abuses and usurpations, pursuing invariably the same Object evinces a design to reduce them under absolute Despotism, it is their right, it is their duty, to throw off such Government, and to provide New Guards for their future security.”

~ Juliëtte Geers

Lees ook: De Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring
Boek: Kleine geschiedenis van Amerika

uliëtte Geers is als historica gespecialiseerd in de Amerikaanse geschiedenis. Zij behaalde haar Master titel aan de Universiteit Leiden. In kader van haar MA-thesis studeerde en deed zij onderzoek naar de Amerikaanse Burgeroorlog in de Amerikaanse staat Tennessee. Over Nederlandse geschiedenis publiceert zij in DUTCH the magazine, wat wordt uitgegeven in Noord-Amerika.

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×