Enorm ei uitgestorven olifantsvogel geveild

Het ei van de olifantsvogel – Foto: Christie’s
Bij veilinghuis Christie’s in Londen wordt volgende maand een reusachtig ei geveild. Het gaat om een ei van een zogenaamde olifantsvogel.

De vogelfamilie is inmiddels uitgestorven. De soort kwam alleen voor op het eiland Madagaskar en de eieren van het dier konden tot vierendertig centimeter groot worden.


Het ei dat geveild wordt, werd in de zeventiende eeuw gevonden en heeft een doorsnede van eenentwintig centimeter. Het ei is daarmee ongeveer 120 keer zo groot als een kippenei.

- advertentie -

Christie’s verwacht dat het ei tussen de 20.000 en 30.000 pond zal opbrengen.

Wanneer de vogel precies is uitgestorven is niet precies bekend. Vermoed wordt dat dit tussen de veertiende en de zeventiende eeuw gebeurde. De vogel wordt onder meer genoemd in verhalen over de reizen van Marco Polo. De olifantsvogel kon tot 3,5 meter lang worden. Volgens Christie’s is het daarmee de grootste vogel die ooit heeft geleefd.

In het Museon in Den Haag is een reconstructie van de uitgestorven vogel te vinden.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: