Dark
Light

Enorm Romeins ruitermasker langs de Waal bij Nijmegen

Auteur:
1 minuut leestijd
Tekening van het kunstwerk (Gemeente Nijmegen)
Tekening van het kunstwerk (Gemeente Nijmegen)

De Nederlandse kunstenaar Andreas Hetfeld werkt momenteel aan een grote replica van een Romeins ruitermasker uit de collectie van museum het Valkhof in Nijmegen. Het kunstwerk krijgt na voltooiing een plek op het nieuwe stadseiland Veur-Lent en zal ook te beklimmen zijn. Vanaf een plateau in het masker kunnen wandelaars straks door de ooggaten van het masker naar Nijmegen en de Waalbrug kijken.

Het originele Romeinse ruitermasker dateert uit de eerste eeuw na Christus en werd ongeveer honderd jaar geleden gevonden tijdens baggerwerkzaamheden in de Waal. Kunstenaar Andreas Hetfeld was gefascineerd door het masker en kwam in 2017 met het idee om een enorme replica te maken. Hij won een ideeënwedstrijd voor het Rivierpark bij Lent. Over de gezichtshelm zei de jury destijds:

“Het doet recht aan de historie van Nijmegen en het biedt een prachtige uitkijkpost vanaf de kop van Veur Lent.”

Aan de winst van de ideeënwedstrijd was geen geldbedrag verbonden. Wel stelt de gemeente Nijmegen de grond waar het beeld moet komen voor een periode van maximaal vijf tot tien jaar gratis beschikbaar. De kosten voor het hele project worden geraamd op ongeveer honderdduizend euro. Een deel komt van verschillende fondsen. Daarnaast verkoopt Hetfeld in samenwerking met een stichting onder meer miniatuur-maskers en zeefdrukken om de kosten te dekken. Het bijzondere kunstwerk krijgt de naam ‘Het gezicht van Nijmegen’ en zal naar verwachting zo’n tweeduizend kilo wegen.

Omroep Gelderland bracht recent een bezoek aan de kunstenaar:

‘Het gezicht van Nijmegen’ – 3d rotatie

×