Dark
Light

Erfgenamen willen geld voor gebruik citaten Joseph Goebbels

Auteur:
1 minuut leestijd
Joseph Goebbels (still YouTube)
Joseph Goebbels (still YouTube)

De erfgenamen van de beruchte nazi Joseph Goebbels willen geld van de Engelse uitgever Random House, omdat die gebruik heeft gemaakt van Goebbels’ dagboeken.

Goebbels, biografie - Peter Longerich
Goebbels, biografie – Peter Longerich
Aanvankelijk had de uitgever laten weten de erfgenamen te zullen betalen voor het gebruik van de teksten, maar die zag daar uiteindelijk toch vanaf. Tegenover de media verklaarde een medewerker van Random House dat de uitgeverij het betalen van erfgenamen van de nazi “immoreel” vindt. De claim van de erfgenamen wordt door de uitgever bovendien betwist.

Cordula Schacht

De zaak draait om een biografie van Goebbels van de hand van de Duitse historicus Peter Longerich uit 2010. Drie jaar geleden verscheen deze biografie al in het Nederlands. Volgende maand verschijnt de Engelstalige versie.

De erfgenamen – wie dat precies zijn is nog niet duidelijk – worden vertegenwoordig door Cordula Schacht, een dochter van Hjalmar Schacht (1877-1970), die onder Hitler minister van Economische Zaken was. Ze belde de uitgever onlangs op en liet weten dat de erfgenamen van Goebbels geld willen voor het gebruik van de citaten.

Random House zou in dit gesprek nog voorgesteld hebben het geld over te maken aan een liefdadigheidsinstelling die zich bezighoudt met de Holocaust, maar dat voorstel zou door Schacht zijn afgewezen. Op 23 april komt de zaak voor de rechter.

Propaganda-minister

Joseph Goebbels was minister van Propaganda onder Adolf Hitler. De totstandkoming van de zogenaamde ‘Führer-mythe’ rondom Hitler wordt voor een groot deel aan hem toegeschreven.

Goebbels bleef Hitler tot het allerlaatste moment trouw. Samen met zijn vrouw en kinderen (die als eerbetoon voor Hitler allemaal een naam kregen die met een ‘H’ begint) bleef hij in de bunker in Berlijn toen Russische troepen steeds verder opstoomden. Nadat Hitler en zijn vrouw Eva Braun op 30 april 1945 zelfmoord hebben gepleegd werd Goebbels de nieuwe Führer. Hij was dit slechts één dag, want de volgende dag (1 mei 1945) pleegde Goebbels samen met zijn vrouw Magda eveneens zelfmoord. Hun zes kinderen hadden ze eerder al gedood.

×