Dark
Light

Feyenoord wint de Europacup 1 (6 mei 1970)

Auteur:
1 minuut leestijd
Toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970 (Stadsarchief Rotterdam)
Toegangskaartje voor de Europacupfinale Feyenoord-Celtic uit 1970 (Stadsarchief Rotterdam)

Op 6 mei 1970 schrijft Feyenoord geschiedenis. De club wint, als eerste Nederlandse voetbalclub ooit, de Europacup I. Later veroveren de Rotterdammers, die dat seizoen ook al landskampioen werden, ook nog de Wereldbeker.

Feest na de gewonnen in finale
Feest na de gewonnen in finale
De finale van het prestigieuze voetbaltoernooi vond plaats in het San Sirostadion in Milaan. Naar schatting reisden 20.000 mensen af naar Milaan waar Feyenoord de finalewedstrijd met 2-1 won van Celtic.

Scheidsrechter

Feyenoord kwam eerst nog achter. Celtic scoorde uit een vrije trap. Wie dat doelpunt terugkijkt, ziet dat er ook in de wereld van de scheidsrechters de afgelopen decennia wel wat is veranderd. Arbiter Concetto Lo Bello uit Italië bedacht dat een plek achter de muur wel handig was op het moment dat Celtic de vrije trap mocht nemen. De muur voor de neus van Feyenoord-doelman Eddy Pieters Graafland werd hierdoor nog groter. Lo Bello moest zelfs aan de kant springen voor het afstandsschot van Tommy Gemmell.

Tien van de twaalf Feyenoorders die speelminuten kregen in de finale hadden overigens een Nederlands paspoort. Kom daar nu maar eens om. De enige twee buitenlanders waren echter niet de minsten: de Oostenrijker Franz Hasil en Ove Kindvall uit Zweden. Laatstgenoemde scoorde in de verlenging en bezorgde zichzelf en zijn club daarmee eeuwige roem. Op de bank zat ook een buitenlander: trainer Ernst “Kein geloel, fussball spielen!” Happel uit Oostenrijk. Happel behaalde wel meer successen. In 1978 haalde hij als bondscoach van Oranje de finale van het WK in Argentinië en in 1983 won hij met Hamburger SV zijn tweede Europacup 1-finale.

Feyenoord – Celtic 2-1, 6 mei 1970

https://youtu.be/irpXMFtrm5Q

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×